Ostädat vid lösviktsgodiset: Skedarna låg på golvet

I helgen blev Eskilstunabon Robert Nilsson överraskad över hur ostädat det var vid lösviktsgodiset på Willys i Folkesta. Butikschefen svarar att de städar två gånger om dagen. Ansvarig på miljökontoret i Eskilstuna förklarar att ansvaret för att det är rent ligger helt hos butiken.

"Vi diskar alla skopor vid godiset varje morgon och kväll. Samhall kommer även hit och städar i butiken varje morgon kväll", säger Monica Gustavsson, butikschef på Willys Folkesta.

"Vi diskar alla skopor vid godiset varje morgon och kväll. Samhall kommer även hit och städar i butiken varje morgon kväll", säger Monica Gustavsson, butikschef på Willys Folkesta.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2020-10-28 11:45

När Robert Nilsson i helgen skulle köpa lösviktsgodis till Halloween blev han chockad över hur det såg ut vid godiset i Willysbutiken i Folkesta.

– Skedarna låg nästintill på golvet efter man använt dem, smutsiga och flottiga. Godissorterna var blandade i lådorna och jag undrade lite smått om det inte ska vara en sorts godis i varje låda, säger Robert Nilsson.

Detta gjorde honom irriterad. Han letade upp en anställd i butiken och konfronterade honom. Svaret blev att det var en utomstående firma som skötte om godiset. Men han sa dock att skoporna till godiset i alla fall diskades någon gång i veckan, något som Robert Nilsson reagerade starkt på.

–Jag upplevde det som att jag var obekväm när jag frågade och ställde lite nyfikna frågor.

undefined
Robert Nilsson möttes i helgen av en smutsig och tom lösviktsgodis-avdelning på Willys Folkesta.

På Willys i Folkesta kan butikschefen Monica Gustavsson bara beklaga det inträffade, men de städar regelbundet i butiken.

– Vi diskar alla skopor vid godiset varje morgon och kväll. Samhall kommer även hit och städar i butiken varje morgon och kväll. Om bolaget som sköter godiset skulle sköta städningen vid godiset skulle det bli ohållbart. De är här tre gånger i veckan och fyller på godiset, någon gång mer när vi har kampanj som nu, förklarar Monica Gustavsson.

– Det är beklagligt att kunden har fått det här bemötandet. Men vi är noga nu i corona-tider. Vi har tighta bestämmelser här, bland annat torkas kassorna av varannan timme och vi har handsprit vid entrén, inne i butiken och även vid utcheckningen för de som självscannar.

undefined
Monica Gustavsson, butikschef Willys Folkesta, vid lösviktsgodiset i butiken.

Miljökontoret i Eskilstuna gör regelbundet kontroller i butiker.

– Våra utsända från miljökontoret tittar på lösgodiset efter förekommen anledning, om någon klagar. Oavsett vilket avtal man har med godisleverantören så är det fortfarande butiken som har det yttersta ansvaret med rutiner kring god hygien och rengöring, säger Maria Hansson, enhetschef på miljökontoret Eskilstuna kommun.

Är butiker skyldiga att ha handsprit vid lösviktsgodiset?

– Det finns inga regler för att det måste finnas handsprit eller plasthandskar där. Det har växt fram med corona för att vara extra försiktiga, men inget som finns i livsmedelslagen som måste följas, avslutar Maria Hansson.

Godis

I snitt äter vi i Sverige nästan 15 kilo choklad och godis om året per person.

Konsumtionen av choklad och godis har ökat ända sedan 60-talet.

Att äta mycket socker påverkar kroppens förmåga att bilda insulin.

Att regelbundet och under lång tid äta mycket lakrits kan ge skadliga effekter. De flesta av symtomen beror på ämnet glycyrrhizinsyra, som finns naturligt i lakrits. Det kan ge felaktig saltbalans, högt blodtryck, ödem, viktökning och huvudvärk.

Fakta: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!