Utanför pingstkyrkans secondhand butik är parkeringen full av bilar och i affären myllrar det av folk. Både köpsvaga och köpstarka kunder söker fynd bland begagnade prylar.
I Eskilstuna finns flera loppisar som skänker sitt överskott till bättre behövande. Trots kundtillströmning och nyttan med hjälpinsatserna, så sprids en viss osäkerhet och förvirring i branschen.
En ny momsregel trädde i kraft vid årsskiftet. Den betyder att moms på 25 procent ska läggas på alla skänkta varor som säljs.
– Om vi skulle tvingas att lägga den kostnaden på varorna, så skulle försäljningen minska. Vi skulle behöva nya kassapparater och en helt annan administration, säger Pär Palmelius, platschef på Pingstkyrkans secondhand i Eskilstuna.
Reglerna kring det nya momsbeslutet är svåra att tyda och det har varit dåligt med information, enligt flera berörda.
– Nu har vi stängt måndagar för att slippa momsen eftersom den bara gäller butiker som har öppet mer än 24 timmar i veckan. Men reglerna är luddiga. Dessutom tycker jag att momsbeslutet slår mot alla de som redan har det dåligt ställt, säger Pär.
I Öppna hjärtats lokaler är det också full fart på prylmarknaden.
Personal fyller på i hyllorna och det är en febril aktivitet. Här jobbar fem anställda och fyra deltar ideellt. Om momsen slår igenom här så blir det inte tal om några nyanställningar.
– Vi vill inte att momsen drabbar kunderna, så vi tänker inte höja priserna. Second hand är second hand, det ska vara billigt att handla begagnade grejer, säger Anna-Cecilia Gustafsson, butikschef på KFUM-Öppna hjärtat i Eskilstuna.
Momskostnaden kommer alltså i deras fall tas av verksamheten och inte läggas på priset.
– Många av våra kunder är studenter och invandrare, men det händer att det kommer folk från Stockholm också. Huvudsaken är att alla kan göra fynd här, säger Anna-Cecilia.
– Jag önskar att de informerade oss tydligare om vad som gäller och det vore ju synd om det blev mindre pengar till välgörenhet. Men å andra sidan kan man hoppas att de extra skattepengarna går till något bra, säger Anna-Cecilia.
På Myrorna i centrala Eskilstuna ligger namninsamlingslistor.
– 10 till 15 fulla påskrivna listor har vi nog samlat in, säger Håkan Dahlgren, butikschef på Myrorna. Den här verksamheten gynnar hela samhället också, med sysselsättning och möjlighet till arbetsträning, säger Håkan.