"Kryssa Åsa Kullgren till riksdagen – din kandidat för att knäcka kriminaliteten och återta kontrollen över sjukvården". Det är huvudbudskapet i den kampanj som inleds i veckan och som ska pågå fram till riksdagsvalet den 11 september.
Att en S-kandidat driver personvalskampanj ligger inte i linje med partiets traditioner. Orsaken till det ovanliga greppet förklaras med den frustration Socialdemokraterna i Eskilstuna upplevde över utfallet vid partidistriktets kongress i början av april när riksdagslistan spikades.
Partiet har i dag tre av de tio mandaten på Sörmlandsbänken och med dagens opinionssiffror i ryggen siktar man på ytterligare ett. Eskilstunabon Hans Ekström som suttit i riksdagen sedan 2010 finns visserligen med på plats nummer tre, men Åsa Kullgren – som nominerats som toppnamn av S i Eskilstuna – hamnade först på sjätteplats.
– Eskilstuna levererar 38 procent av S-rösterna i länet men vi fick väldigt dålig utdelning när det gäller kandidater från Eskilstuna på listorna till riksdag och regionen, säger kommunalrådet Mikael Edlund som leder partiets lokala valarbete med ansvar för den operativa delen av valrörelsen.
För att få bättre representation i förhållande till sin storlek beslutade därför valledningen att partiet skulle starta en personvalskampanj med Åsa Kullgren.
– Hon är en oerhört kompetent och bra kandidat som kan driva politiska frågor som är viktiga för oss i Eskilstuna, säger Mikael Edlund som räknar med att kampanjen kommer möta ett visst missnöje bland partikamrater i andra delar av länet.
– Det är klart att vissa tycker det är fel och dumt gjort men jag ser det inte som någon konflikt mellan oss och distriktet.
Kampanjen kommer framför allt att drivas i sociala medier, på Facebook och Instagram, där den viktigaste delen är att marknadsföra Åsa Kullgrens kampanjsida på Facebook.
Att det är just sjukvårdsfrågor och kriminalitet som är de två huvudområdena ska ses mot bakgrund av Åsa Kullgrens politiska erfarenheter som landstingsstyrelens ordförande under åren 2010-2015 samt hennes nuvarande arbete som kammaråklagare i Eskilstuna.
Hennes linje inom kriminalpolitiken kan kort sammanfattas med begreppet ”hårdare tag” och anses kontroversiellt inom stora delar av partiet. Hon vill bland annat återinföra ungdomsfängelser, att det ska vara lättare att frihetsbehöva ungdomar i början av en brottsutredning samt ge poliser större möjligheter att använda vattenkanoner och färgampuller.
– Jag drev frågan om ungdomsfängelser på vår partikongress men fick inget gehör. Men för riktigt allvarliga brott fungerar inte påföljderna som det ser ut idag. Socialtjänsten vet inte vad de ska göra med de som är inblandande i den tunga kriminella gängmiljön. Och jag menar att om man valt att döda någon, då har man klivit över en gräns. Då hjälper det inte med två-tre år på en sluten ungdomsvårdsanstalt, man behöver få bort de här personerna från gatan.
När det gäller sjukvården vill hon se en ökad statlig styrning samtidigt som det hon kallar marknadsexperimenten inom vården upphör.
– Den absolut viktigaste frågan är att ta fram en nationell plan för hur det ska gå till att utbilda mer vårdpersonal så vi får fler sjuksköterskor och läkare.
För att komma in i riksdagen via personval krävs att minst fem procent av partiets väljare i valkretsen kryssar kandidaten.
– Vi räknar med att Åsa måste få minst 3 000 kryss för att lyckas, säger Mikael Edlund.
Åsa Kullgren själv känner sig taggad och förhoppningsfull. Hon jobbar på åklagarkammaren fram till mitten av augusti, sedan har hon "semester" under fyra veckor fram till valet den 11 september.
– Det är lite nervöst nu när kampanjen drar igång men sedan blir det full fart. Det ska bli jättekul att få gå ut i valrörelsen och prata om de här oerhört viktiga frågorna. Jag känner att jag kan bidra politiskt med den inblick jag fått från rättsväsendet. För min del ser jag det som en möjlighet att driva sakfrågor som jag brinner för och som jag tror bottnar i det allmänna rättsmedvetandet. Väldigt många människor, inte minst här i Eskilstuna, är frustrerade över den senaste tidens mycket oroande utveckling med skjutningar och grov kriminalitet.