Eskilstunakrögaren ordnade våffelfest hos skidskyttarna

Skidskyttar på elitnivå måste ha dunderkoll på vad de äter. Men härom dagen fick de svenska stjärnorna en något annorlunda måltid nere i Slovenien – våfflor med massor av hjortronsylt, direkt från Eskilstuna.

Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson njuter av en våffla med sylt och grädde, serverad av Eskilstunakrögaren Tom Forsberg, som packade våffeljärn och syltburkar inför resan till världscuptävlingarna i slovenska Pokljuka.

Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson njuter av en våffla med sylt och grädde, serverad av Eskilstunakrögaren Tom Forsberg, som packade våffeljärn och syltburkar inför resan till världscuptävlingarna i slovenska Pokljuka.

Foto: Privat

Eskilstuna2023-01-05 19:07

Tom Forsberg driver inte bara Fristadens café och våffla i Rademachersmedjorna. Han är också anlitad av flera idrottsförbund som kock. Just nu befinner han sig i Pokljuka i Slovenien tillsammans med skidskyttelandslaget.

När han packade inför resan valde han bort mycket kläder – i stället åkte elvisp, syltburkar och ett våffeljärn ner i väskan.

undefined
Tom Forsberg driver Fristadens café och våffla, men har också kockuppdrag för bland annat svenska skidskytteförbundet.

Härom dagen fick så Sebastian Samuelsson, Elvira och Hanna Öberg och de andra stjärnorna en riktig våffelmåltid – komplett med vispgrädde och hjortronsylt.

– Det var rejält uppskattat, säger Tom Forsberg.

Alltihop började när huvudtränaren Johannes Lukas besökte våffelkaféet i Eskilstuna i höstas.

– Han blev alldeles lyrisk! När vi träffades i Hochfilzen för några veckor sen sa han "vi kanske kan få våfflor när vi kommer till Slovenien?" Han sa det nog mest på skämt, men jag tog det på allvar, säger Tom Forsberg.

undefined
Våffelsmet, sylt och grädde uppdukat till skidskyttarna.

På onsdagen serverades 75 våfflor till hungriga skidskyttestjärnor. Allra mest tycks sylten ha uppskattats.

– Johannes Lukas är ju från Tyskland och där finns inte hjortronsylt, men han är helt galen i det och många av åkarna var också glada över den. Jag tog med mig 2,4 kilo och det kommer nog att ta slut. Vid incheckningen på flygplatsen tyckte de att jag hade lite väl mycket övervikt. Jag är guldmedlem på SAS så det gick bra, annars hade det kostat mig tusenlappar.

undefined
Våfflorna bäddade för Elvira Öbergs seger i sprinten i Pokljuka på torsdagen.

Våfflor känns inte som den ultimata kosten när man ska vara snabb i skidspåret, men Tom Forsberg säger att det inte är några problem för skidskyttarna.

– De behöver jäkligt mycket energi och har stenkoll på vad de får i sig.

I vanliga fall lagar Tom Forsberg helt annan mat till skidskyttarna.

– Många tror att jag lagar nån speciell mat, men det är god husmanskost lagad från grunden. I dag blir det korv stroganoff med ris och i går var det kotlettrad med rostad potatis. Sen är det alltid sallad till. Inga konstigheter.

undefined
Sebastian Samuelsson laddar upp med våffla inför tävlingarna i Pokljuka.

Tom Forsberg ger några tips till den som vill piffa upp sina egna våfflor hemma och komma bort från sylt och grädde.

– Köp en bra skagenröra och lägg på våfflan. Toppa med ruccola och stenbitsrom. Det är en klassiker som alltid funkar. Man kan också använda avokado, buffelmozzarella och granatäpple och ringla över en härlig pesto. Det går att göra så mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!