Tom Forsberg driver inte bara Fristadens café och våffla i Rademachersmedjorna. Han är också anlitad av flera idrottsförbund som kock. Just nu befinner han sig i Pokljuka i Slovenien tillsammans med skidskyttelandslaget.
När han packade inför resan valde han bort mycket kläder – i stället åkte elvisp, syltburkar och ett våffeljärn ner i väskan.
Härom dagen fick så Sebastian Samuelsson, Elvira och Hanna Öberg och de andra stjärnorna en riktig våffelmåltid – komplett med vispgrädde och hjortronsylt.
– Det var rejält uppskattat, säger Tom Forsberg.
Alltihop började när huvudtränaren Johannes Lukas besökte våffelkaféet i Eskilstuna i höstas.
– Han blev alldeles lyrisk! När vi träffades i Hochfilzen för några veckor sen sa han "vi kanske kan få våfflor när vi kommer till Slovenien?" Han sa det nog mest på skämt, men jag tog det på allvar, säger Tom Forsberg.
På onsdagen serverades 75 våfflor till hungriga skidskyttestjärnor. Allra mest tycks sylten ha uppskattats.
– Johannes Lukas är ju från Tyskland och där finns inte hjortronsylt, men han är helt galen i det och många av åkarna var också glada över den. Jag tog med mig 2,4 kilo och det kommer nog att ta slut. Vid incheckningen på flygplatsen tyckte de att jag hade lite väl mycket övervikt. Jag är guldmedlem på SAS så det gick bra, annars hade det kostat mig tusenlappar.
Våfflor känns inte som den ultimata kosten när man ska vara snabb i skidspåret, men Tom Forsberg säger att det inte är några problem för skidskyttarna.
– De behöver jäkligt mycket energi och har stenkoll på vad de får i sig.
I vanliga fall lagar Tom Forsberg helt annan mat till skidskyttarna.
– Många tror att jag lagar nån speciell mat, men det är god husmanskost lagad från grunden. I dag blir det korv stroganoff med ris och i går var det kotlettrad med rostad potatis. Sen är det alltid sallad till. Inga konstigheter.
Tom Forsberg ger några tips till den som vill piffa upp sina egna våfflor hemma och komma bort från sylt och grädde.
– Köp en bra skagenröra och lägg på våfflan. Toppa med ruccola och stenbitsrom. Det är en klassiker som alltid funkar. Man kan också använda avokado, buffelmozzarella och granatäpple och ringla över en härlig pesto. Det går att göra så mycket.