Förra året ökade omsättningen i Eskilstunas stadskärna med 10 procent. Mest ökade hotellnäringen med 52 procent följd av restaurangnäringen med 20 procent och beklädnad med 10 procent. Kommersiell service, som består av exempelvis frisörer, skönhetssalonger, kemtvätt och skräddare, ökade med 8 procent. Det visar rapporten Cityindex som nyligen presenterades av HUI Reserach och Fastighetsägarna.
Positivt är att omsättningen 2022 ökade för första gången sedan pandemins utbrott 2020. Fastighetsägarna och HUI Research konstaterar att omsättningsnivån till viss del förklaras av prisökningar och inflation. De skriver i ett pressmeddelande att den "höga omsättningsnivån är positiv när vi nu står för en ny utmanande tid".
Siffrorna i rapporten gäller 2022 och sedan dess har "den nya utmanande tiden" hunnit dämpa tillväxten i alla branscher utom hotellbranschen, enligt företagare som Eskilstuna-Kuriren varit i kontakt med.
Cihan Alkoyun äger krogarna O'Learys och Royal oak:
– Tittar man nu är det definitivt inte en ökning. Köpkraften har urholkats totalt och omsättningen är mycket, mycket lägre, säger han.
– Det är den bittra verkligheten.
Göran Pettersson äger bland annat restaurangerna Briff & grill, Gränden och Vinäger by Plaza samt hotellet Plaza. Han upplever att omsättningen har gått ner på restaurangsidan med undantag för hans restaurang Vinäger by Plaza som sedan snart ett år ligger på Plaza hotel. Restaurangen har där bidragit till att hotellets konferensverksamhet fått ett uppsving och att beläggningen ökat. Det går bra både för Plaza och Göran Petterssons andra hotell i staden.
– Vi har bra beläggning i varje fall måndag till torsdag i veckorna.
– Det är ju fortfarande mycket som byggs och det har blivit lite mer företag i stan i och med etableringarna i logistikparken.
Annica Åkerblad är hotelldirektör på Elite stadshotellet och ordförande i hotell- och restaurangföreningen.
– Vi ser ju en stor ökning på konfererandet, vilket jag tror beror på att under de här pandemiåren blev det ett uppdämt behov av att träffas fysiskt helt enkelt.
– Sedan ska vi inte underskatta idrotten.
Per Lindeberg driver butiken Stjärnurmakarna/Lindebergs ur. Han känner igen sig i Cityindex bild att det var tillväxt under 2022. Han menar dock att det har lugnat ner sig under 2023.
– Det är mycket reparationer, men det är lugnare på försäljning av nya varor.
– Man hör att folk är belånade och har du ett nytt billån så ökar det ju direkt när räntan går upp.
Per Lindeberg tycker kommunen ska gå in och stötta city mer.
– Det skulle uppskattas om det fanns ett antal parkeringar som är fria under en viss tid.
Elina Gustavsson, verksamhetsansvarig på Position Eskilstuna, säger att Eskilstuna har färre butiker inom kategorin detaljhandel än jämförbara städer.
– Då är det superviktigt att vi fortsätter värna om de butiker vi har och att handla lokalt i första hand.
– Vi såg till exempel under pandemin att de parkeringsjusteringar som infördes med p-skiva och fri parkering i stadskärnan resulterade i omsättningsökningar för centrumhandeln, och den typen av åtgärder behöver verkligen diskuteras och lyftas upp på bordet igen.
Christina Blomberg, stadsutvecklingsstrateg på Eskilstuna kommun, konstaterar att stadskärnan har tappat väldigt mycket handel.
– Det behöver vi såklart få tillbaka, men det är ingen quick fix direkt.
– Det är inte så enkelt att man kan peka på att det enbart är utbudet av parkeringar som är svaret.
Hon säger att handeln har klarat sig bättre i stadskärnor där man kompletterat utbudet med olika former av kultur. Hon menar att de stora fastighetsägarna på senare tid börjat samarbeta. Tidigare, när det fanns tre stora gallerior i centrum, såg de varandra främst som konkurrenter.
– Det kommunen kan göra är att jobba med mellanrummen mellan husen, med de allmänna platserna, att skapa mer innehåll på dem.
Christina Blomberg konstaterar att temalekparken i Stadsparken blivit väldigt populär. Hon skulle gärna vilja ha en liknande lekpark någonstans i stadskärnan.
– Det hade varit en fantastisk dragare.
Den 28 november äger stadsforum rum på Elite stadshotellet dit alla Eskilstunabor är välkomna för att diskutera stadskärnefrågor och lämna förslag på förbättringar.
– Det är vi tillsammans som skapar vårt centrum, säger Christina Blomberg.