Överfulla bussar ett växande problem i Eskilstuna

Både resenärer och busschaufförer vittnar om att busstrafiken har ett stort problem just nu - det är för många som reser med dem.

Många resenärer riktar i dag skarp kritik mot busstrafiken och får idag svar på många av sina frågor.

Många resenärer riktar i dag skarp kritik mot busstrafiken och får idag svar på många av sina frågor.

Foto: Torsten Braf

Eskilstuna2020-09-07 06:57

– Vi visste redan i somras att skolstarten skulle betyda ett ansträngt läge på vissa turer i högtrafik och vi har tagit höjd så gott vi kunnat, säger Johan Tollén, kommunikatör på Sörmlandstrafiken i Eskilstuna.

Han kommenterar en situation som redan genererat flera arga insändare.

Situationen med coronapandemin och med Folkhälsomyndighetens rekommenderade avstånd liknar ingen annan som Johan Tollén upplevt tidigare.

– Vi går ut med budskapet att folk ska undvika kollektivtrafiken just nu, säger han och lägger till att uppmaningen till och med kan följas av rådet att föräldrar med bil skjutsar sina barn till skolorna.

undefined
"En helt unik situation som råder just nu", säger Johan Tollén på Sörmlandstrafiken.

Bland de åtgärder som redan satts in är att man skickar ut förstärkningsbussar vid tidpunkter och på linjer där man vet att många reser. Och man skickar ut kundvärdar för att föra en dialog med resenärerna, och kanske förklara att det snart kommer en extrabuss om tio minuter, ni måste inte kliva ombord på en redan överfull buss.

Ett steg närmare en bra lösning hoppas man från Sörmlandstrafikens sida att man kan få den dag man kan öppna framdörrarna på nytt och ge förarna en chans att möta och tala med resenärerna.

Alla förslag på en skyddsanordning liknande den avspärrning med plexiglas man har i affärer har förkastats så här långt av Arbetsmiljöverket.

Ett konkret förslag från Bengt Karlsson, chef på Transdev, riktar sig till Eskilstunas skolor - pröva med en förskjuten start på skoldagen.

– Jag tror att mycket skulle vara vunnet om skolan skulle kunna starta 45 minuter senare på morgonen, och jag vet inte om det nödvändigtvis behöver betyda att den slutar 45 minuter senare på eftermiddagen.

undefined
Bengt Karlsson har flera förslag på lösningar som kan leda fram till mindre trängsel i kollektivtrafiken.

Bengt Karlsson lyfter fram exempel från industrin där man gått ned till 6 timmars arbetsdag och faktiskt ökat produktiviteten i jämförelse med siffrorna för 8-timmardagen.

– Då tror jag dessutom att vi skulle kunna nå arbetspendlarna, som idag väljer bilen istället för bussen.

Men hur ser Bengt Karlsson på det speciella läget, och hur man kan undvika irritation i onödan:

– Det är egentligen inget bekymmer, om var och läser innantill på vår hemsida om vad som gäller så borde det räcka. Exempelvis krävs inte av landsvägsbussar att de stannar och plockar upp resenärer på hållplatser där stadsbussarna går förbi.

 Men största bekymret?

– Det är att alltför många skolbarn åker för korta sträckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!