Överklagar beslut om rivningsförbud av skorsten

Bostadsrättsföreningen Tunafors har överklagat kommunens beslut att inte ge rivningslov till den q-märkta industriskorsten som redan rivits.

I slutet av oktober revs den q-märkta skorstenen vid Tunafors fabriker trots att rivningslov inte getts.

I slutet av oktober revs den q-märkta skorstenen vid Tunafors fabriker trots att rivningslov inte getts.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2021-01-12 10:24

Den höga tegelskorstenen vid Tunafors fabriker revs ner i slutet av oktober. Fastighetsägaren, Bostadsrättsföreningen Tunafors, ansåg att åtgärden var nödvändig då skorsten var i så dåligt skick att den riskerade att rasa, något som tidningen berättat om tidigare i flera artiklar.

Eftersom hela det gamla fabriksområdet är skyddat mot rivning i detaljplanen ansökte föreningen om rivningslov hos kommunens bygglovsavdelning. Föreningen såg sig dock tvungen att riva skorstenen innan ett tillståndsbeslut hade getts. I december meddelade en enig stadsbyggnadsnämnd sitt beslut i frågan; något rivningslov kunde inte ges med hänvisning till detaljplanen. Dessutom har fastighetsägaren en skyldighet att hålla sina byggnader i gott skick ansåg nämnden.

Om beslutet vinner laga kraft innebär det att föreningen måste bygga upp skorstenen igen.

– Då är nästa steg är att ta fram ett rättelseföreläggande som nämnden sedan får besluta om. Det kommer naturligtvis att vara svårt att bygga upp skorstenen helt identisk med den ursprungliga men det får vi utreda i föreläggandet, sa Sofia Lindén, chef på kommunens bygglovsavdelning till tidningen efter nämndbeslutet.

undefined
Bostadsrättsföreningen Tunafors uppfattning är att skorstenen var i så dåligt skick att den kunde rasa och riskera att skada människor.

Föreningen hävdar att både kommunen och den tidigare fastighetsägaren Peab haft kännedom om skorstenens dåliga skick ända sedan 2013, då Peab fick avslag på sin ansökan om rivning. Föreningen menar också att både kommunen och Peab sedan dess underlåtit att informera om detta, något man är mycket kritisk till.

– Peab har i svar på de brev vi skickat sagt att de fråntar sig allt ansvar och hänvisar till att byggnaderna sålts i befintligt skick, säger Stefan Larsson, ordförande i bostadsrättsföreningen som överklagat kommunens beslut till Länsstyrelsen.

För att driva frågan kommer föreningen nu att ta hjälp av juridisk expertis.

– Nu har vi en månad på oss att komma in med nya uppgifter. Det finns en del egendomligheter gjorda bakåt i tiden som kan utgöra viktiga underlag i den kommande processen. Det kommer att bli en juridisk kamp som vi inte vet var och hur den slutar, säger Stefan Larsson.

Några större förhoppningar om att få rätt i Länsstyrelsen har han inte.

– Nej, de är ju också inblandade i detta med detaljplaner och sitter på sätt och vis i samma båt som kommunen. Så vi kanske inte har så mycket att hämta där. Vi räknar därför med att ärendet kommer att landa i domstol så småningom.

undefined
Hela området vid Tunafors fabriker är enligt gällande detaljplan skyddat mot rivning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!