RS-viruset på ingång – så skyddar du de minsta

Var smart och umgås bara med friska människor, tvätta händerna noga och ofta och, inte minst, undvik att ta med minstingarna ut bland folk.
Barnöverläkare Charlotte Nylander ger råd till småbarnsföräldrar inför vinterns RS-epidemi.

En tio månader gammal pojke får behandling för RS-virusinfektion på Oslo Universitetssjukhus. De yngsta barnen löper störst risk för komplikationer av viruset. De kan få svårt med andningen och behöva sjukhusvård. Än så länge är inte de kända fallen av RS-infektion många i Sörmland och Eskilstuna, men det finns risk för större utbrott i vinter.

En tio månader gammal pojke får behandling för RS-virusinfektion på Oslo Universitetssjukhus. De yngsta barnen löper störst risk för komplikationer av viruset. De kan få svårt med andningen och behöva sjukhusvård. Än så länge är inte de kända fallen av RS-infektion många i Sörmland och Eskilstuna, men det finns risk för större utbrott i vinter.

Foto: Heiko Junge

Eskilstuna2025-01-19 14:35

Än så länge ser Mälarsjukhuset bara enstaka fall av RS-viruset bland de minsta patienterna med förkylningssymptom som kommer till barn- och ungdomsmottagningen och till barnakuten. Något enstaka barn är också inneliggande på sjukhuset på grund av virusinfektionen.

Charlotte Nylander är barnöverläkare och nytillträdd verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken Sörmland. Hon konstaterar att likt de flesta år börjar spridningen av RS-viruset komma igång så här efter skolstart av vårterminen. Januari och februari brukar vara den tid då viruset grasserar som värst i samhället.

undefined
Överläkare Charlotte Nylander är sedan årsskiftet ny verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken i Sörmland. Hon hoppas att alla spädbarnsföräldrar tar till sig råden och skyddar barnen mot RS och andra virus.

– Vi har inget högt tryck än, och det är vi glada för. Än så länge vet vi ju inte hur årets säsong kommer att te sig. Före pandemin hade ungefär vartannat år kraftiga utbrott av RS. Efter har vi haft två säsonger med mycket virus, så vi får se om det blir lite mer beskedligt i vinter. Men det är omöjligt att sia om.

Oavsett ett stort utbrott eller ej är det lika viktigt att komma ihåg en sak med RS-viruset, säger Charlotte Nylander: Att skydda de allra minsta.

– För de flesta barn och vuxna utvecklar sig RS till en vanlig förkylning. Framför allt är det de allra känsligaste, de små barnen under tre månader, som löper störst risk att bli svårt sjuka av viruset. De kan få andningspåverkan och behöva behandling, vissa med syrgas, på sjukhuset. Så dem måste vi se till att skydda.

undefined
RS-viruset kan göra det svårt med andningen hos de minsta barnen.

Och det görs bäst genom att som föräldrar och syskon till spädbarn bara träffa friska personer under vintern. Och att vara noga med handhygienen.

– Tvätta händerna ofta och undvik stora folksamlingar. Ta inte med de minsta till köpcentrum och matbutiker. De har det bra i sin hemmiljö, poängterar barnöverläkaren.

Sedan är det ju inte enbart RS-viruset som däckar stora och små just nu. Flera virussorter är i omlopp, och de rekommenderade skyddsåtgärderna gäller för de flesta.

undefined
Det är många virus i omlopp nu och sjukvårdens råd för att skydda de små; bara umgås med till synes friska människor och att tvätta händerna ofta, appellerar på de flesta av dessa infektioner.

– Virus trivs på vintern, när vi umgås mycket inomhus. Det är helt enkelt extra smart just nu att bara vara nära friska människor, att tvätta händerna och att vistas ute mycket. 

– På barn- och ungdomsavdelningen möter vi främst patienter med luftvägsinfektioner, men även magsjukor är i omlopp. Men, jag är inte jätteorolig inför läget. Än, säger Charlotte Nylander.

RS-viruset

Respiratory syncytialvirus är en vanlig orsak till övre luftvägsinfektion och den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektion hos barn yngre än ett år.

Sprids med sekret från luftvägarna vid kontakt med infekterade personer eller kontaminerade föremål. Viruspartiklarna kan överleva åtminstone ett halvt dygn på hårda ytor som bord och handtag, och kortare tid på mjuka ytor som händer och näsdukar. Viruspartiklarna inaktiveras lätt av desinfektionsmedel samt tvål och vatten.

En infekterad person är oftast smittsam i tre till åtta dagar. Men små barn och personer med nedsatt immunförsvar kan vara smittsamma betydligt längre, upp till tre, fyra veckor.

RS ingår inte i det nationella barnvaccinationsprogrammet än, men diskussioner förs. Gravida kan i slutet av graviditeten skydda sig och fostret mot viruset genom vaccinering. Det sker på eget initiativ och på vaccinationsbyrå. Och mycket för tidigt födda barn kan få förebyggande behandling mot RS av sjukvården. 

Källor: Folkhälsomyndigheten och Region Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!