Än så länge ser Mälarsjukhuset bara enstaka fall av RS-viruset bland de minsta patienterna med förkylningssymptom som kommer till barn- och ungdomsmottagningen och till barnakuten. Något enstaka barn är också inneliggande på sjukhuset på grund av virusinfektionen.
Charlotte Nylander är barnöverläkare och nytillträdd verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken Sörmland. Hon konstaterar att likt de flesta år börjar spridningen av RS-viruset komma igång så här efter skolstart av vårterminen. Januari och februari brukar vara den tid då viruset grasserar som värst i samhället.
– Vi har inget högt tryck än, och det är vi glada för. Än så länge vet vi ju inte hur årets säsong kommer att te sig. Före pandemin hade ungefär vartannat år kraftiga utbrott av RS. Efter har vi haft två säsonger med mycket virus, så vi får se om det blir lite mer beskedligt i vinter. Men det är omöjligt att sia om.
Oavsett ett stort utbrott eller ej är det lika viktigt att komma ihåg en sak med RS-viruset, säger Charlotte Nylander: Att skydda de allra minsta.
– För de flesta barn och vuxna utvecklar sig RS till en vanlig förkylning. Framför allt är det de allra känsligaste, de små barnen under tre månader, som löper störst risk att bli svårt sjuka av viruset. De kan få andningspåverkan och behöva behandling, vissa med syrgas, på sjukhuset. Så dem måste vi se till att skydda.
Och det görs bäst genom att som föräldrar och syskon till spädbarn bara träffa friska personer under vintern. Och att vara noga med handhygienen.
– Tvätta händerna ofta och undvik stora folksamlingar. Ta inte med de minsta till köpcentrum och matbutiker. De har det bra i sin hemmiljö, poängterar barnöverläkaren.
Sedan är det ju inte enbart RS-viruset som däckar stora och små just nu. Flera virussorter är i omlopp, och de rekommenderade skyddsåtgärderna gäller för de flesta.
– Virus trivs på vintern, när vi umgås mycket inomhus. Det är helt enkelt extra smart just nu att bara vara nära friska människor, att tvätta händerna och att vistas ute mycket.
– På barn- och ungdomsavdelningen möter vi främst patienter med luftvägsinfektioner, men även magsjukor är i omlopp. Men, jag är inte jätteorolig inför läget. Än, säger Charlotte Nylander.