Under 2024 – fram till sista november – har kommunen utfärdat totalt 7 463 parkeringsböter i Eskilstuna. Det kan jämföras med närmare 8 500 hela förra året och drygt 11 700 år 2022.
Det innebär att trafikanter i Eskilstuna felparkerat för totalt 3 889 000 kronor under året.
5 446 av årets böter har skrivits på gatumark i form av parkeringsanmärkningar, och 2 017 på tomtmark såsom markparkeringar och parkeringsgarage – där kallas p-boten kontrollavgift.
I flera år har Västra Storgatan och Gränsgatan – båda på Norr – toppat listan över flest parkeringsanmärkningar. I år får de dock nöja sig med andra- och tredjeplatsen. I stället har Strömsholmen seglat upp som etta, med 291 utfärdade böter.
Flest kontrollavgifter – 344 stycken – har kommunen utfärdat i parkeringsgaraget Vildsvinet.
De flesta som äger en bil har väl någon gång dragit på sig en eller annan parkeringsbot. Det har också de personer som tidningen träffar ute på stan.
– Herregud ja! Det är värdelöst att jobba i det här området, parkeringsvakterna är nitiska, säger Tero Kruse som står parkerad med sin företagsbil på Västra Storgatan på Norr.
Har du fått parkeringsböter privat också?
– Nej, där går det bättre. Då behöver jag inte röra mig i det här området, ha ha.
Anna Stefansdotter hade otur och missade en viktig skylt när hon var i Stockholm nyligen.
– Jag råkade ställa mig på en handikapparkering. Det blev jättedyrt, 1 200 kronor. Och då hade jag ett gratis parkeringshus bara 50 meter längre fram...
Även Dan Krigholm fick en bot när han inte la märke till parkeringsvillkoren i Stockholm för ett par år sen.
– Jag var stressad, hade bilar bakom mig och hela stolpen var full med skyltar. Jag missade att man inte fick parkera där just då och fick en bot på 1 100. Annars försöker jag göra rätt. Jag har nog bara fått p-böter två gånger i mitt liv.
Den allra vanligaste felparkeringen på Eskilstunas gator är att ställa fordonet där det är parkeringsförbud – vilket kostar 700 kronor. Den vanligaste överträdelsen på markparkeringar och i kommunens parkeringshus är att man inte haft en giltig biljett – då kostar boten 500 kronor.
Allra dyrast är det att parkera på platser för rörelsehindrade – utan att ha tillstånd. Det kostar 1 000 kronor per bot.
Kontrollavgifterna från felparkeringar på tomtmark begär kommunen själv in. Parkeringsanmärkningarna hanteras däremot av Transportstyrelsen. De behåller 53 kronor för att täcka sina kostnader, resten går till kommunen.
Men i vissa fall kan Transportstyrelsen inte driva in boten – oftast på grund av det är ett utländskt fordon som parkerat fel. Systemet klarar nämligen inte att skicka ut påminnelser till utlandet. Sedan 1 januari 2022 handlar det om 527 parkeringsanmärkningar – med en total bötessumma på 333 400 kronor – som inte kunnat drivas in i Eskilstuna. Det framgår av en undersökning som nyhetstjänsten Newsworthy gjort.
Vilket bilmärke drar då på sig flest parkeringsböter? Jo, det är Volvo – det överlägset vanligaste bilmärket i landet. Tar man hänsyn till hur många bilar som finns av varje märke är det i stället Land Rover (inklusive Range Rover) som är Sveriges mest felparkerade bilmärke – de har tillsammans fått fler p-böter de senaste åren än det finns bilar. Även Mini, Citroën och Lexus återfinns högt upp på listan, enligt Newsworthys genomgång.