För fjärde året i rad arrangeras Lira musikkollo där musikintresserade barn mellan nio och femton träffas för att tillsammans spela och skriva egna låtar från scratch. I år är det ett sextiotal deltagare uppdelat på två veckor som sökt sig till Balsta musikslott för att med gemensam kraft förändra med hjälp av musiken. My Bast, en av deltagarna, skrev en låt om skolångest.
– I skolan är det mycket stress och prestationskrav. Det känns viktigt att kunna lyfta det temat. Att få höra en låt som reflekterar min känsla gör att jag känner mig mindre ensam i världen, säger My Bast.
Hon berättar om hur hon sedan skolans första dag alltid känt sig utanför. Musiken och gemenskapen gör att hon orkar fortsätta att kämpa och tro på sin sak.
– Jag blir stärkt av musiken. Den får mig att må bättre när jag mår dåligt och den har alltid funnits där, säger My Bast.Gemenskapen är en bärande beståndsdel i musikkollots filosofi.
– Att få upptäcka och skapa tillsammans med andra är superkul. Alla som kommer hit har musiken som gemensamt intresse. Det blir lättare att kunna mötas och skapa gemenskap när man har det tillsammans, säger Frida Herchenröther.
Arrangörerna har ett tydligt inkluderingsperspektiv som utgår från de sju diskrimineringsgrunderna. Man reflekterar mycket kring saker som låtval, länders representation samt vilka röster som får höras.
– Vi vill medvetandegöra de maktstrukturer som finns i samhället. Genom att spela andra låtar än de vi vanligtvis hör på musikhuset och genom att välja musik som inte skrivits av män ser vi till att breda oss. Även när vi skapar tillsammans funderar vi extra kring vilka som får ta utrymme och vem som hörs mest. Här får alla ta plats, berättar Frida Herchenröther.
Under veckan får barnen skriva egna låtar, testa olika instrument, repa tillsammans och spela in i studio. Sista dagen på kolloveckan framför barnen musiken för sina nära och kära. Det är viktigt att fokus inte ligger på prestation utan att det är barnens skaparglädje som lyfts.
–Det handlar inte om prestation, utan om att få pröva sig fram och göra något eget. Vi sänker trösklarna för att kunna delta, lägger det på en nivå där alla kan hänga med och snabbt inser man att det inte behöver vara så svårt. Vi kan alla skapa musik, bara viljan finns där, säger Frida Herchenröther.