På sommarlovets sista dagar gick tjejerna till skolan

Eskilstuna Gymnasiet raggar tjejer till sina tekniska program. Tonårstjejer valde att spendera sista dagarna på sommarlovet i en verkstad. – Det har varit jätteroligt, säger Malin Wahlgren, 14 år.

Eskilstuna2016-08-13 00:00

Svetsat skyltar, programmerat legorobotar, designat och konstruerat bilar. 13 tjejer från olika skolor i Eskilstuna har i veckan prövat på vad de tekniska programmen på Rinmangymnasiet har att erbjuda. Lärarna Johanna Högbom och Emma Sedin är ledare för gänget.

– Huvudtanken är att Sverige behöver mer tjejer som kan teknik. Om vi visar hur det kan se ut i dag, när tjejerna är så pass unga, tror vi att de kan bygga upp ett intresse, säger Johanna Högbom.

Tjejerna pysslar och förbereder sig för finalen. Under fredagseftermiddagen har de färdigställt sina små bilar, gjorda av olika förpackningar och kartonger, för tävling. De ska rulla så långt som möjligt ner för en ramp och samtidigt se snygga ut.

– Jag byggde min bil som en delfin. De rör sig snabbt i vattnet, som torpeder. Jag tror att den kommer gå bra på land också, säger Ella Axelsson Elfving, 14 år.

De små bilarna är välkonstruerade, många går riktigt bra och ser samtidigt snygga ut. Någon ser ut som en katt, en annan får en liten passagerare och ett par stycken har fått en hatt. Till hjälp har de en av eleverna på det industritekniska programmet.

– Jag själv ramlade in på det här programmet lite av en slump, jag hamnade med fel grupp på rundvandringen och tyckte att det här verkade jätte spännande, säger Jennifer Kennhed

Nu ska hon börja sitt andra år på utbildningen och är en av två tjejer i sin klass.

– Det är väldigt lite tjejer som läser det här. Jag tror att många har bilden av att det är tungt och smutsigt, men så är det inte alls, säger Jennifer Kennhed.

Teknik och industrisektorn är väldigt mansdominerad. På de olika programmen som erbjuds inom området på Rinmangymnasiet är det ungefär 25 procent tjejer i varje klass.

– Vi behöver mer tekniker och ingenjörer i Sverige. Det kommer att finnas otroligt mycket arbete inom det här området så det behövs folk, och inte minst tjejer. Alla arbetsplatser blir bättre när det är en jämn fördelning av killar och tjejer, säger rektorn på gymnasiet, Leif Sköldberg, som har kommit för att se finalen.

Tävlingen startar. Vissa vikar av snabbt och kommer inte mer än någon meter innan de krockar in i väggen. När alla har tagit sig ner från rampen är det två bilar som sticker ut, det är Ella Axelsson Elfvings delfin-bil och Towe Wallins kattbil. De får göra upp i ett race där de båda släpper iväg sina bilar samtidigt. Det var otroligt jämt, men kattbilen var lite bättre. Nu återstår bara priset i bästa design.

– Vi vet inte riktigt hur vi ska bedöma det, när alla är så fina. Men vi ska snacka ihop oss, säger Johanna Högbom.

Avslutningsvis tackar de för ett mycket bra jobb och entusiasm under de tre dagarna och Leif Sköldberg tar tillfället i akt och säger några ord.

– Jag hoppas att vi kommer att få se några av er igen och ni ska veta att ni kommer att behövas för Sverige i framtiden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om