På vilket jobb cyklas det mest?

Vilket företag är cykelsmartast i Eskilstuna?

Eskilstuna2014-03-05 14:00

Den utmaningen och frågan kastar Olov Åslund, som är projektsamordnare på trafikavdelningen i Eskilstuna, fram i dag.

– Vi riktar oss till både privata och offentliga arbetsgivare och tanken är att vi ska belöna alla arbetsgivare som klarar en granskning vad de gör för att främja cyklingen, säger Olov Åslund.

Modellen är hämtad från Göteborg och den första budgeten ligger på cirka 40 000 kronor. Största kostnaden är tillverkning av en emaljskylt som alla cykelsmarta arbetsplatser får i belöning.

Arbetsgivaren ska uppfylla ganska enkla kriterier för att kvittera in en enstjärnig utmärkelse. Det ska finnas ett cykelställ i närheten av arbetsplatsen där man kan låsa fast cykeln, och det ska finnas möjligheter för den anställde att duscha och byta om.

För att kvittera ut två stjärnor krävs lite mer, bland annat en uttalad policy som styr mot målet att tjänsteresor kan göras med cykel, att personer i ledande ställning på företaget cyklar till jobbet och att en aktivitet per år syftar till att uppmuntra cykling.

För att komma i fråga om att få en trestjärnig utmärkelse krävs bland annat en kompressordriven pump, att det finns en elcykel som tjänstefordon och att företaget regelbundet mäter hur många anställda som cyklar till och från arbetet, eller i tjänsten.

Under mobilitetsveckan i september ska den allra cykelsmartaste arbetsplatsen koras.

Hur ligger Eskilstuna kommun själva till?

– Vi är den största arbetsgivaren med 8 500 anställda, men det ser väldigt olika ut hur cykelsmarta vi är från avdelning till avdelning.

Hur ser det ut på trafikavdelningen?

– Det ser ganska bra ut, tycker jag. Vi är ganska duktiga, tror jag.

Hur tar du dig till jobbet?

– Jag går eller cyklar.

Utan problem?

– Nej, jag fick en punktering här för lite sedan, men satsar nu på tjockare vinterdäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!