Katoliker kan få ny kyrka i padelhall

Det katolska biskopsämbetet vill köpa padelhallen vid Folkestaleden och bygga om den till kyrka och församlingshem för Eskilstunas cirka 2 000 kaldéer.

Stockholms katolska stift vill köpa padelhallen vid Folkestaleden och göra om byggnaden till en kyrka.

Stockholms katolska stift vill köpa padelhallen vid Folkestaleden och göra om byggnaden till en kyrka.

Foto: Lars Skärlund/TT

Eskilstuna2023-08-30 09:15

Anläggningen vid Folkestaleden var när den startade 2017 den första padelhallen i Eskilstuna. Nu kan byggnaden komma att inhysa en ny och något otippad verksamhet som kyrka.

Bakom planerna står Stockholms katolska stift som behöver en gudstjänstlokal och ett församlingshem för den stora grupp kaldéer som finns i Eskilstuna med omnejd. Stiftets avsikt är att köpa fastigheten och bygga om den nuvarande padelhallen till en kyrkolokal med 450 sittplatser, altare, personalrum och undervisningslokaler.

undefined
Avsikten med förvärvet är att skapa en gudstjänstlokal och församlingshem åt de cirka 2000 katolska kaldéer som bor i Eskilstuna.

Men det finns ett hinder i vägen.

Den gällande detaljplanen från 1984 anger att det ska vara industriverksamhet i området. Avsteg från detta har gjorts tidigare, bland annat för Retunas verksamhet och den nuvarande padelhallen som har ett tidsbegränsat bygglov.

undefined
Anläggningen vid Folkestaleden öppnade 2017 och var Eskilstunas första padelhall.

Katolska stiftet har ansökt om bygglov för ändrad användning till kyrka men stadsbyggnadsförvaltningen anser att avvikelsen från detaljplanen är för stor. Ärendet finns med som en punkt vid stadsbyggnadsnämndens sammanträde under onsdagen men något slutligt beslut kommer inte fattas.

– Det kommer att återremitteras eftersom det finns en del saker som måste utredas ytterligare. Det rör bland annat hur parkeringsfrågan ska lösas för det stora antal besökare som väntas. Vidare måste man titta på hur den tunga trafiken i området skulle påverka. Men i övrigt tycker vi att platsen och lokalen kan vara lämplig och det har ju redan gjorts flera stora avvikelser från detaljplanen, säger nämndens ordförande Sarita Hotti (S).

undefined
Sarita Hotti (S) är stadsbyggnadsnämndens ordförande.

De flesta av de cirka 2 000 kaldéer som finns i Eskilstunaområdet har sin härkomst från norra Irak. Deras nuvarande gudstjänstlokal återfinns i en lagerlokal i Vallby industriområde.

– Det är en förfärlig lokal och vi har letat i tio år efter något nytt, säger Daniel Pauchard, diakon och ordförande för Stockholms katolska stifts byggråd.

Att padelhallen inte påminner om hur en traditionell kyrkobyggnad ser ut bekymrar honom inte det minsta.

– Vi behöver ingen katedral, vi anpassar oss till omgivningen. Det viktiga är att den här gruppen kan träffas. Den här fastigheten skulle passa väldigt bra och jag hoppas verkligen att det här blir av, säger han.

undefined
"Om planerna på en kyrka blir av kommer vi att lägga allt fokus på vår stora hall vid Mått Johanssons väg", säger Fredrik Hörnell som driver padelverksamheten i Folkestahallen och Stiga Sports padel center tillsammans med Martin Stenström och Robert Dahlén.

Fastigheten ägs av bolaget 3P Ekeby AB med säte i Kvicksund som hyr ut byggnaden till Stiga Sports padel center. Det nuvarande hyresavtalet sträcker sig fyra år framåt.

– Vi har fått en förfrågan från fastighetsägaren om att lämna hyresavtalet i förtid. I övrigt har vi inte varit inblandade i det som är på gång. Om planerna på en kyrka blir av kommer vi att lägga allt fokus på vår stora hall vid Mått Johanssons väg, säger Fredrik Hörnell som driver padelverksamheten i Folkestahallen och Stiga Sports padel center tillsammans med Martin Stenström och Robert Dahlén.

Tidningen har sökt företrädare för fastighetsbolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!