Padel kopplas till smittspridning – så säkras hallarna

Smittskyddsenheten i Sörmland varnar för att covid-19 sprids på padelanläggningar – men någon oro för smittspridning återfinns inte på två av Eskilstunas hallar.

"Padel har kunnat kopplas till smittspridning i Sörmland. De som spelar är oftast lite yngre och märker inte alltid att de är sjuka", sade smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo på torsdagens presskonferens.

"Padel har kunnat kopplas till smittspridning i Sörmland. De som spelar är oftast lite yngre och märker inte alltid att de är sjuka", sade smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo på torsdagens presskonferens.

Foto: Carolina Lundin

Eskilstuna2021-04-25 07:11

– Padel har kunnat kopplas till smittspridning i Sörmland. De som spelar är oftast lite yngre och märker inte alltid att de är sjuka. En liten förkylning gör inte att de avstår från att spela padel, sa regionens smittskyddsläkare Signar Mäkitalo under torsdagens presskonferens.

Men padelspelaren Tobbe Lundkvist är inte orolig för smittspridning på hemmahallen Stiga sports padel center.

– Jag tycker att de har smittsäkrat bra. Det är rymligt mellan banorna och jag förutsätter att alla gör vad de kan för att inte sprida smittan. Jag kör med handsprit och kommer kort innan match – och så håller jag avstånd och sitter själv. Här har de gjort ett bra jobb med att säkra tycker jag.

undefined
Tobbe Lundkvist spelar padel två till tre gånger i veckan, och oroar sig inte för att bli smittad.

Fredrik Hörnell och Martin Stenström, som ligger bakom driften av hallen, är nöjda med hur besökarna sköter sig, och menar att alla förutsättningar för att hålla avstånd finns.

– Egentligen är det ju en coronasäker sport. Den du spelar dubbel med är ju den enda du eventuellt är nära – din motspelare är ju på andra sidan nätet, säger Martin Stenström.

undefined
Fredrik Hörnell och Martin Stenström, som ligger bakom driften av Stiga sports padel center, är nöjda med hur besökarna sköter sig, och menar att alla förutsättningar för att hålla avstånd finns.

Den nya, större, lokalernas omklädningsrum är avstängda – så även en hel del sittplatser.

– Och så bokar och betalar man smittsäkert via en app som även öppnar dörrar och sköter belysningen på banorna. Vi ber våra kunder att komma så tätt inpå match som möjligt och lämna direkt efteråt. Padelförbundet har dessutom rekommendationer om att undvika tävlingar och seriespel som vi följer. Vi vill inte binda folk till att komma hit till fasta datum, och vi vill inte heller samla folk som gärna kommer och tittar, säger Fredrik Hörnell.

Inte heller hos Number one padel i Eskilstuna finns en oro för smittspridning – hallen har nämligen byggts under pandemin.

undefined
Padelhallen Number one padel byggdes under pandemin – något som varit en stor fördel i arbetet med att smittskydda lokalerna, menar delägaren Gustav Hellgren.

– Vi byggde med särskild hänsyn till distansen mellan banor, in- och utgångar och möjligheten att stänga av delar av byggnaden. För oss var det självklart, och vi har kunnat göra mycket från start, säger delägaren Gustav Hellgren, som menar att Eskilstuna kan stoltsera med padelhallarnas gemensamma vilja att stänga ned tävlingsverksamheten.

Gustav Hellgren är dock säker på att padel gör sig bäst utan pandemi.

– Det är en väldigt social sport, och nu måste vi tyvärr uppmana våra besökare att avstå från fikahänget och anlända max tio minuter innan starttid – och lämna direkt efter. Det är inte utan att man längtar efter att det här ska vara över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!