Kritiserade koloniområdet misskött under många år

Sönderslitna plastsäckar, krossade glasburkar och rester av byggmaterial ligger utspritt i diket utanför koloniområdet i Råbergstorp. "Så här har det sett ut i många år och jag är inte förvånad över att kommunen slutligen fick nog", säger Pär Andersson, 68, som bor i närheten.

Pär Andersson hade själv en kolonilott på området när föreningen drog igång men han gav snabbt upp.

Pär Andersson hade själv en kolonilott på området när föreningen drog igång men han gav snabbt upp.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-05-12 10:44

Under flera år skrev Eskilstunabon Pär Andersson till kommunen om nedskräpningen vid koloniområdet intill Kronskogen, mellan Stenby och Råbergstorp. 

– Det enda svar jag fått är att de har startat ett ärende. Det ser för sorgligt ut och jag blir deprimerad när jag passerar. Det är som att gå omkring på en soptipp.

undefined
Pär Andersson hade själv en kolonilott på området när föreningen drog igång men han gav snabbt upp.

Pär Andersson fick själv en av de 38 odlingslotterna när Kronskogens koloniträdgårdsförening fick arrendera den kommunägda marken 2011.

– Vi hade en ordförande som tydligt gick igenom regler och förhållningssätt, men det var få som ville efterleva dessa. Snart byggdes det hej vilt och skräp och annat avfall slängdes över stängslet. Jag ledsnade efter ett år och lämnade för ett lugnare koloniområde.

Han promenerar regelbundet förbi kolonin som i skrivande stund håller på att avvecklas. I vintras fick kommunen nog av, främst all otillåten bebyggelse, och sa upp arrendeavtalet med föreningen.

undefined
Mängder med skräp ligger dumpat på utsidan av koloniområdets stängsel.

Kommunalrådet Jari Puustinen (M) var en som rasade och kallade koloniområdet för en kåkstad.

– Det ser för djävligt ut, det är total anarki som råder. Husen har uppförts hej vilt utan bygglov eller tillstånd, sade han då och krävde att arrendet sägs upp och att de otillåtet uppförda byggnaderna skulle rivas.

undefined
Efter flera år av misskötsel sade Kommunen upp arrendeavtalet med koloniföreningen och den sista maj ska området vara tömt.

Utspelet och debatten som följde bidrog till att han fick sin vilja igenom. I slutet av december berättade kommunens miljö- och samhällsbyggnadsdirektör Kristina Birath att man kommit fram till att säga upp avtalet eftersom de krav som ställts på koloniföreningen i flera år inte uppfyllts.

Pär Andersson blev inte förvånad, men tycker samtidigt att det är synd att det behövde gå så långt.

undefined
Den sista maj ska kolonilotterna vara borta. Till slut trättnade kommuen på alla otillåtna svartbyggen som uppförts på området.

– Det hela är väldigt tråkigt. Det här var en liten idyll som man lät förfalla. Hade jag slängt en bråkdel av den här mängden skräp på Fristadstorget så skulle jag sannolikt blivit åtalad.

Vilka är dina förhoppningar för området nu?

– Kolonin i sig är inte i vägen för någon – tvärtom. Jag vet att den fyller en viktig funktion för många människor och jag skulle gärna se en liknande verksamhet – men där reglerna efterlevs. 

– Det är trevligt att promenera förbi när det doftar från alla kryddodlingar, men allt skräp drar ner helhetsintrycket. Hade man kunnat hålla sig till de enkla bestämmelser som fanns så hade kolonin sannolikt fått vara kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!