– Poängen med upplägget är att det inte syns, då myndighetsutövaren bara ser bankkontot som personen väljer att redovisa. Sedan har man en helt annan ekonomi vid sidan av dold för myndigheten, säger Simon Brunner, teamledare på kommunens fut-grupp mot felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd.
Det misstänkta bedrägeriet ska ha inletts i november 2020 och pågått under närmare tre års tid innan paret avslöjades tidigare i höstas.
Enligt polisanmälan har mannen och kvinnan ägnat sig åt "systematiskt undanhållande av tillgångar" samt "lämnat oriktiga uppgifter i syfte att få utbetalningar av bidrag som de egentligen inte haft rätt till".
Paret fastnade i utredarnas garn under en granskning av bidragstagares inkomstdeklarationer för 2022.
– Det är en återkommande kontroll vi gör med Skatteverket där vi kollar på taxeringsuppgifter. Den visade att de hade tillgångar på en annan bank som de inte hade redovisat till ekonomiskt bistånd, berättar Simon Brunner.
Under ett möte med sin handläggare på ekonomiskt bistånd tvingades paret att logga in på banken, där de hade varsitt tidigare okänt kreditkonto kopplat till sig med flertalet okända insättningar på.
Totalt ska det röra sig om insättningar på 296 930,74 kronor över tid. Pengarna är att klassa som inkomster och borde ha redovisats vid varje enskild ansökan om ekonomiskt bistånd, konstaterar Brunner.
– Det är insättningar som gjorts kontinuerligt av tredje part under de här åren. Det har funnits en massa tillgångar som personerna inte har redovisat och eftersom det varit så kontinuerligt över hela perioden gör vi bedömningen att inget av besluten om ekonomiskt bistånd varit korrekt.
Totalt har 541 653 kronor betalats ut till paret över tre års tid. Nu kräver kommunen tillbaka hela beloppet.
Utöver fifflandet med pengar anklagas paret också bland annat för att ha gjort otillåtna rekreationsresor till utlandet under tiden som frun ska ha stått till arbetsmarknadens förfogande. I polisanmälan framkommer det också att mannen varit sjukskriven och utredarna konstaterar att det är: "anmärkningsvärt att [mannen] klarat att genomföra flera resor utifrån hans hälsosituation och intyg från sjukskrivning".
Ärendet är det elfte i år som polisanmäls av Fut-gruppen till ett totalt skadeståndsanspråk på 1 539 348 kronor.