Par med egen ö misstänks ha brutit mot strandskyddet

Ett gift par som äger en ö i Hjälmaren misstänks ha brutit mot strandskyddet på sju punkter. Bland annat ska fyra nya byggnader ha uppförts nära kustlinjen utan miljökontorets vetskap. Ägarna till fastigheten menar dock att de handlat korrekt.

I en flygbildsanalys hittade kommunen sju avvikelser på fastigheten.

I en flygbildsanalys hittade kommunen sju avvikelser på fastigheten.

Foto: Google maps

Eskilstuna2022-05-01 17:31

När miljöinspektören David Aronsson jämförde nytagna och gamla flygbilder över Värhulta ö, som ligger väster om Hjälmarsund, upptäckte han en rad avvikelser. Paret som äger fastigheten där ön ingår misstänks nu ha brutit mot strandskyddet, då de utökat befintliga byggnader med djupa trädäck och adderat fyra nya hus till byggnationerna.

– I huvudsak är det modifiering av befintliga byggnader, men framför allt undrar vi vad byggnaderna märkta med nummer 2, 6 och 7 är för någonting. På vissa av åtgärderna finns bygglov, men det är oklart hur strandskyddet har hanterats, säger David Aronsson.

Eskilstunas miljökontor har nu bett makarna, som är skrivna i västsverige, inkomma med en förklaring till de vattennära byggnationerna.

undefined
Området som det såg ut 2004.

David Aronsson uppger att ett formellt svar från paret dröjer, men att han haft ett kort samtal med dem.

– Det korta besked jag fick var att de har en förklaring på vad vi pekat på. Jag tolkar det som att de tycker att de gjort rätt, säger han.

För att slippa konsekvenser måste makarna nu visa att de fått dispens från strandskyddet, men kan också ansöka om dispens i efterhand.

– Det vanligaste skälet till dispens är om det redan finns en byggnad på platsen där nya byggnader uppförts, säger David Aronsson, som påtalar att många liknande ärenden finns i kommunen.

– Inte minst i Mälarbaden där vi har en särskild tillsynskampanj sedan förra året. Där har en del ärenden avskrivits, men det rör sig fortfarande om ett trettiotal ärenden där fastighetsägarna kan behöva återställa sina byggnationer – i huvudsak bryggor.

undefined
David Aronsson är miljöinspektör hos Eskilstuna kommun.

Handlar det normalt sett om att man inte kan lagen eller att man inte bryr sig om att följa den?

– Den vanligaste förklaringen är att man inte kan lagen. Det är lätt att tänka att man får göra vad man vill på sin egen mark och tänker inte på att det ligger ett förbud i grunden. Men man måste tänka sig för. Förutom att man tvingas återställa är det också ett miljöbrott som vi är skyldiga att anmäla till åklagare för utredning.

Är det vanligt att ni hittar brott mot strandskyddet via flygbilder?

– Ja, det är vår huvudsakliga tillsynsmetod och ett snabbt och effektivt sätt för oss att upptäcka avvikelser, säger David Aronsson.

Kommunen väntas följa upp ärendet i slutet av maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!