Händelsen ska ha ägt rum runt lunchtid måndagen den 27 november förra året. Enligt den olycksfallsanmälan som kommunen skickat till Arbetsmiljöverket kom parkeringsvakten och hans kollega körandes in på Järntorget när de fick syn på en lastbil som lastade ur för nära en korsning.
"När jag började prata med den person som uppgav sig för att vara föraren till fordonet började han direkt skrika och gapa glåpord", berättar parkeringsvakten i anmälan.
Fler personer dök upp på platsen och när situationen inte lugnade ner sig valde parkeringsvakten att skriva ut en bot som han fäste på lastbilens vindruta. Därefter gick han tillbaka mot parkeringsvakternas bil. När han skulle stänga bildörren och köra iväg hindrades han av lastbilsföraren.
"Jag kliver då ur bilen och trycker två händer i bröstkorgen på honom och skriker backa, för att skapa fri yta, men då flyger han på mig och grabbar tag i min jacka och höjer ena näven mot mig", berättar parkeringsvakten vidare.
Snart upplever han sig omringad av omkring tio personer som skriker glåpord och andra otrevligheter. Personerna ska bland annat ha hotat med att döda parkeringsvakten och hans familj.
"Jag fick bända loss förarens hand med svårighet men kom till slut loss och kunde få en kort intervall att andas på. Då flög killen fram igen och drog tag i den öppna bildörren och drämde den rakt i bröstkorgen på mig".
Efteråt upplevde parkeringsvakten kraftig smärta över bröstet och ett tryck när han andades.
Johan Örn som är enhetschef på kommunens trafikenhet beskriver händelsen som mycket allvarlig.
– Precis som vilken incident som helst som rör hot och våld är det inte acceptabelt. Nu är det väldigt viktigt att vi ser över våra rutiner och funderar på vad det här var för typ av händelse och hur vi kan minska riskerna för att liknande hotfulla och farliga situationer uppstår i framtiden.
Hur mår parkeringsvakten?
– Parkeringsvakten är i dag i tjänst och mår efter omständigheterna bra.
Vad har ni gjort mer?
– Vi har fört en dialog i arbetsgruppen och börjat ta fram en plan över vad vi kan göra för att undvika att liknande händelser inträffar igen. Vi har även haft en avstämning med Arbetsmiljöverket där vi har diskuterat hur vi ska jobba vidare med arbetsmiljöfrågor.
Hur vanligt är det att parkeringsvakter råkar ut för så här allvarliga incidenter?
– Upprörda människor träffar parkeringsvakterna nästan dagligen men det betyder inte att de får hot om våld varje dag. Däremot händer det också, tyvärr, alldeles för ofta.
– Det är klart att människor kan bli besvikna, ledsna och upprörda om de får en parkeringsanmärkning. Och ibland kan det vara svårt för en parkeringsvakt att på förhand se vad en händelse ska leda till. Handlar det bara om en besviken person eller kommer det sluta i en misshandel.
Johan Örn berättar att parkeringsvakterna har som rutin i vissa områden att aldrig arbeta ensamma och poängterar att de varit två vid den inträffade händelsen. Båda använde sig också av de överfallslarm de varit utrustade med.
Händelsen är polisanmäld.