Parksliden i Skogstorp kvar – bekämpningsplanen sprack

Bara några meter från Hans Gustafssons uteplats tornar den invasiva växten parkslide upp sig. I höstas skulle Trafikverket ha inlett en omfattande bekämpning av växten. Men myndigheten tvingades tänka om då tillståndet inte beviljades.

Bara några meter från Hans Gustafssons uteplats i Skogstorp växer den invasiva arten parkslide. Trafikverket skulle inleda en storskalig bekämpning men tvingades tänka om.

Bara några meter från Hans Gustafssons uteplats i Skogstorp växer den invasiva arten parkslide. Trafikverket skulle inleda en storskalig bekämpning men tvingades tänka om.

Foto: Lisa Hölne

Eskilstuna2022-07-15 06:46

Vi sätter oss i skuggan på framsidan av radhuset. Hans Gustafsson är ordförande i Kälbyholms bostadsrättsförening. Men han bor också granne med en den ökända växten parkslide.

– När jag fick höra att Trafikverket skulle bekämpa parksliden så tänkte jag att det var toppen. Den sprider sig och jag ser hur det blir mer och mer för varje år.

undefined
En smal asfaltsväg är det enda som skiljer parksliden från Hans Gustafssons trädgård.

Hans Gustafsson bor alldeles intill järnvägen i Skogstorp i Eskilstuna. Bara meter från radhuslängan utmed rälsen finns fem frodiga bestånd av den invasiva växten parkslide. För ett år sedan ansökte Trafikverket om dispens för att få använda bekämpningsmedlet glyfosat för att ta död på bestånden. En bekämpning som skulle ha inletts i höstas.

– Jag såg att de var här 10-15 personer med västar och tittade men efter det har jag inte sett något mer. Det satt en skylt uppe på stängslet som informerade om att bekämpningen skulle ske under hösten förra året. Men jag vet inte om skylten sitter kvar.

Vi går de få meterna runt husknuten och ner till stängslet och parksliden. Hans Gustafsson böjer sig ner för att hålla undan parksliden för att se om han kan hitta skylten.

– Här satt den men nu är den visst borta av någon anledning.

undefined
Stammarna liknar bambu. På marken syns också mängder med små skott. "Den sprider sig och jag ser hur det blir mer och mer för varje år", säger Hans Gustafsson.

På marken vid Hans Gustafssons fötter syns små skott men även några rejäla, bambuliknande stjälkar. Parksliden har för längesedan sprängt stängslet och kryper nu allt närmare Hans Gustafssons trädgård. Endast en smal asfaltsgata fungerar som barriär.

– Det sprider sig som ogräs och eventuellt kommer det komma in på min tomt eller på andras tomter. Jag har bott här i åtta år nu men än så länge har jag inte märkt något i gräsmattan. Men det kanske bara är en tidsfråga.

undefined
Trafikverket hade ansökt om att få använda glyfosat i större omfattning men fick avslag. Nu har man i stället gjort några mindre påstrykningar av bekämpningsmedlet.

Anders Sjölund är ekolog på Trafikverket och kan ge en kortfattad lägesrapport om bekämpningen i Skogstorp. Han är på semester men skriver i ett mejlsvar:

"Vi fick inte tillstånd av Naturvårdsverket."

Alltså kunde inte den mer storskaliga bekämpningen med glyfosat inledas.

undefined
Det finns totalt fem bestånd av parkslide i Skogstorp.

"Vi fick planera om och göra några mindre försök med direkt påstrykning av bekämpningsmedel. Det har gett lovande resultat hittills och vi hoppas kunna utöka framöver."

Parksliden är en invasiv art som hotar den biologiska mångfalden då andra arter snabbt blir utkonkurrerade eftersom parksliden täcker och skuggar stora områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!