Partiledarna: Så kan Eskilstuna bli tryggare

Eskilstuna-Kuriren var på plats när partiledarna anlände till Stiga sports arena under torsdagskvällen. Alla tillfrågades hur deras politik ska göra Eskilstuna tryggare – här följer svaren.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inför valdebatten i Eskilstuna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inför valdebatten i Eskilstuna

Foto: Carolina Lundin

Eskilstuna2022-09-08 21:38

I Eskilstuna har det inträffat över 20 skjutningar sedan årsskiftet, och det finns barn som inte får gå ut om inte polisen är synliga i området. Vad vill ni göra åt det?

undefined
Kristdemokraternas Ebba Busch.

Ebba Busch (KD)

– Det handlar om att återta den här demokratiska kontrollen som Magdalena Andersson talar om. Det behövs dansk lagstiftning för svenska kriminella, men vi behöver också se att det förebyggande arbetet brister. Det börjar alltid i familjen, med mammor och pappor som sätter gränser och är tydliga med sina barn. Och det är svårt att vara förälder. Vi vill stötta föräldrar med kommunala föräldrastödsprogram för att kunna stärka upp det där ytterligare.

Dansk lagstiftning – som i längre straff och hårdare nypor?

– Framför allt att polisen får större befogenheter när en person rör sig med andra kända kriminella. I Sverige har vi 2600 personer som är dömda till fängelsestraff men som vandrar fritt på gator och torg. Vi behöver köpa fängelseplatser utomlands under tiden vi bygger fängelser. 

undefined
Centerpartiets Annie Lööf.

Annie Lööf (C)

– Det är fruktansvärt. Vi måste som samhälle flytta fram våra positioner i de områden där skjutningar sker. Jag var i Årby för någon månad sedan och träffade civilsamhället där. Jag pratade med barn, unga och vuxna som arbetar med att skapa trygghet. De är besvikna på att man har stängt idrottshallar och inte arrangerat aktiviteter efter skjutningar, för det är ju då samhället måste finnas där och fånga upp de unga. Ska vi knäcka gängkriminaliteten måste vi se till att ingripa mot dem som gör detta, ha mer synliga poliser, skärpta straff. Men framför allt måste vi skapa mer framtidstro för de barn som växer upp: mer fritidsaktiviteter, bättre förskola och skola. Det är bara så vi långsiktigt kan skapa ett inkluderande och tryggt samhälle för alla.

Det görs och har gjorts många satsningar på ungas fritid i Eskilstuna. Varför skulle fler göra skillnad?

– Vi från statens sida behöver vara mycket mer närvarande, i form av myndigheter och närvarande, synlig polis som över tid bygger trygghet och förtroende. 

undefined
Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna, vill se ett "förortslyft".

Johan Pehrson (L)

– Vi behöver göra vad vi kallar ett förortslyft. Vi behöver en Marshallplan för de utsatta områdena, vi vill ha förebyggande insatser och klämma åt separatisterna, men också polisiära skärpningar. Och på lång sikt handlar det om skolan. De elever som idag dras in i grov brottslighet gick i lågstadiet när regeringen tillträdde, det har hänt för lite för att förebygga och se till att de klarar skolan. Fattigdom är inte avgörande för att man blir kriminell, men hoppar man av skolan är det en stor riskfaktor för ett tragiskt liv, men också för att bli kriminell.

Du pratar om separatister, men det är inte sällan 14-15-åringar som skjuter...

– De kan drivas av en ganska ohelig allians av separatister och religiösa fundamentalister, och grov brottslighet som jobbar i olika intressen men samverkar.

undefined
Statsminister Magdalena Andersson (S).

Magdalena Andersson (S)

– Det vi ser i Eskilstuna är fruktansvärt. Det här är en av de städer som verkligen har drabbats av gängkriminaliteten. Vi behöver se hela problemet för att ha hela lösningen. Det ena är att vi vill göra den största utbyggnaden av polisen i modern historia och gå fram med de skarpaste straffskärpningarna mot gängkriminella. Men vi ser också nu, när gängkriminella sitter bakom lås och bom, att det kommer nya generationer och tar deras plats. För varje krona vi lägger på nya polissatsningar vill vi lägga minst en krona på att bryta nyrekryteringen och segregationen. Det helt avgörande är att alla barn i Sverige tar sig igenom skolan, för har du tagit dig igenom gymnasiet är risken att du fastnar i gängkriminalitet väldigt liten.

Du har pratat om att ta klockor och lyxbilar. Här gäller det ofta väldigt unga människor, varför skulle strategin fungera i de fallen?

– Nä, utan det gäller ju de äldre som ofta lockar in de här unga killarna i kriminalitet genom att flasha med en lyxig livsstil. Därför är det viktigt förebyggande att plocka av de gängkriminella deras prylar. Vi vill också gör det kriminellt att locka in ungdomar i kriminalitet. Men det viktigaste är att det finns en skola som fångar upp dem.

undefined
Moderatledaren Ulf Kristersson

Ulf Kristersson (M)

– Vi måste göra som Danmark och ha danska straff mot svenska brottslingar. Vi vill låsa in dem dubbelt så länge så att de inte kan rekrytera in nya barn, vi vill se anonyma vittnen så att folk vågar prata med polisen och vittna i domstol, ta bort straffrabatten så att unga människor får se konsekvenserna och utvisa de som begår brott i Sverige och inte är svenska medborgare. Det är ett stort paket, och på min sida kan vi enas om detta. 

I Eskilstuna är det ju många gånger barn som skjuter, hur hjälper de hårdare tagen i de fallen?

– Låser man in de gängkriminella ledarna länge kan de inte rekrytera in nya. Men barn och unga måste mötas av mycket tydliga reaktioner vid sina första brott. De flesta skjuter inte ihjäl någon som första brott. Sekretessen mellan polisen och socialtjänsten måste också brytas så att polisen kan gripa in mycket tidigare. Vi behöver ungdomsfängelser för tonåringar som begår grova brott. Jag har stor respekt för socialtjänsten, men de kan inte arbeta med kriminella 14-15-åringar. 15-åringar som bär vapen kan inte vara bland andra ungdomar som har mer traditionella sociala problem.

undefined
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Märta Stenevi (MP)

– Först och främst måste vi få stopp på det dödliga våldet på gatorna här och nu, och de som skjuter måste sättas bakom lås och bom. Men vi kommer inte få stopp på skjutningarna om vi inte samtidigt kan arbeta med roten till problemet, och det handlar om utanförskap och fattigdom. Vi måste kunna bryta barnfattigdomen och ge människor en plats i samhället; en uppgift och ett sammanhang. Det behövs för att långsiktigt få bukt med problemet.

Vill ni se någon förändring gällande straff för unga?

– Vi ser att vi behöver hårdare straff för de gängrelaterade brotten, men vad vi framför allt behöver är att stärka våra barns motståndskraft mot gängens locktoner. Det är långt ifrån alla barn i ekonomisk utsatthet som dras in i gängen, men det är en väldigt stark riskfaktor. Har man dessutom inte någon utbildning med sig vet man att man lätt dras in. Det viktigaste vi kan göra från vuxenvärlden är att stärka upp runt barnen så att vi kan skydda dem mot de influenserna.

undefined
Nooshi Dadgostar (V) vill bland annat stärka upp tullen.

Nooshi Dadgostar (V)

– Jag besökte själv Eskilstuna för några månader sedan och pratade med många ungdomar, och jag vet hur oroliga och rädda många föräldrar är. Det är helt oacceptabelt och vi kan inte fortsätta ha det såhär i Sverige. Vi vet att det handlar om gängkriminella som krigar om narkotikamarknaden, och det är därför vi är så tuffa där. Vi ska inte ha någon narkotika över svenska gränser, vi vill stärka upp tullen, vi behöver se till att det inte existerar narkotika på våra krogar och uteställen i Eskilstuna eller i Sverige. Nu behöver vi jobba stenhårt för det, och sedan ska vi förstås satsa på skola, omsorg och välfärd så att unga känner att de har en annan väg att gå än den kriminella vägen.

undefined
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inför valdebatten i Eskilstuna

Jimmie Åkesson (SD)

– Jag var här för inte så länge sedan, och man har ju pratat om att göra Årby till en visitationszon. Det och våga vittna-projekt är bra saker. Nationellt vill vi dels ge polisen bättre befogenheter och vi vill att de blir fler. Vi vill låsa in farliga människor längre. Vår utgångspunkt är att om man är tillräckligt gammal för att mörda och skjuta människor så är man också tillräckligt gammal för att ta konsekvenserna av det. Sedan kanske man inte ska sätta 15-åringar i fängelse, men någon form av allvarliga konsekvenser måste det naturligtvis få. Också för barnens föräldrar, i den mån det handlar om barn ska föräldrarna också ha ett större ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!