Patrik fiskade upp omskriven sköldpadda ur Eskilstunaån

Den tidigare uppmärksammade sköldpaddan i ån vid Tunaforsfabriker har nu omplacerats efter beslut av länsstyrelsen.

Vid en av stenarna i Eskilstunaån kunde Naturvårdsverkets anlitade jägare Patrik Blomsten fånga sköldpaddan.

Vid en av stenarna i Eskilstunaån kunde Naturvårdsverkets anlitade jägare Patrik Blomsten fånga sköldpaddan.

Foto: Privat, Mathilda Hellström, Peter Larsson

Eskilstuna2020-06-27 07:02

I början av juni skrev Eskilstuna-Kuriren om Mathilda Hellströms möte med en sköldpadda i Eskilstunaån. Då uttalade sig även Svenska Jägareförbundet om det växande problemen med invasiva arter, som dumpade sköldpaddor, i den svenska faunan. Jägareförbundet har på uppdrag av Naturvårdsverket ansvaret för att söka upp och eliminera dessa oönskade individer. I det uppdragsområde som Eskilstuna tillhör har cirka 15 invasiva sköldpaddor avlivats sedan i maj.

I detta syfte var den Stocksholmsbaserade jägaren Patrik Blomsten i Eskilstuna den 10 juni för att söka efter den omskrivna sköldpaddan vid Tunafors fabriker.

– Jag la ut fyra, fem mjärdar agnade med räkor i närheten av den sten som sköldpaddan tidigare hade synts på, berättar Patrik Blomsten.

Jägaren drog sig undan och efter en dryg halvtimmes väntande såg han något i vattnet.

– Då kom sköldpaddan gående på botten i riktning mot en mjärde. Men den gick inte in, istället tog den skydd under mjärden, berättar han.

Patrik Blomsten som var förberedd på alla eventualiteter drog på sig vadarbyxorna och hoppade i vattnet. Han gick ut några meter tills vattnet nådde honom till bröstet och fiskade upp sköldpaddan med en håv.

– Den reagerade inte nämnvärt, de gör sällan det, säger han. 

Sköldpaddan drog in sina lemmar och huvud i en defensiv gest, och här kunde historien om den felplacerade kräldjuret ha fått sitt slut. 

– Men det var ingen invasiv art, det var en fin kartsköldpadda, en hona. Det såg jag på en gång, säger Patrik Blomsten med glädje i rösten och lägger till något på latin.

Patrik Blomsten som har sett Mathilda Hellströms sköldpaddsbilder är övertygad om det var just den individen han tog med håven.

– Jag tog den dessutom vid den sten som den hade fotats på och sköldpaddor är ganska stationära. Har de hittat en solplats de trivs med så återvänder de gärna dit, säger han.

För den infångade sköldpaddan är det slutsolat på stenen i Eskilstunaån. Någon timme efter infångandet hade länsstyrelsen fattat beslut om ett omedelbart omhändertagande. 

Enligt länsveterinär AnnaMaria Estensson placerades sköldpaddan tillfälligt på en djurhem innan den omplacerades permanent.

Hon bekräftar att sköldpaddan flyttade till en privatperson den 16 juni och tillägger att sköldpaddans hälsostatus har undersökts. Hos vem den hamnade, och om den är kvar i Eskilstuna, vill hon inte avslöja.

– Sköldpaddan mår bra, säger hon.

Karta: Tunafors Fabriker
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!