Vi besöker Ramsunds gård, Sundbyholm, utanför Eskilstuna där en äppelodling om 1 000 äppelträd nu planerats. Patrik Andersson och hans sambo Eva Strömvall möter oss på uppfarten till parets gård. Han berättar att det på gården tidigare bedrivits trädgårdsmästeri med odlingar till bland annat närbelägna Sundbyholms slott.
Äppelodling har alltid stått Patrik Andersson varmt om hjärtat och det var efter en kurs i ekologisk äppelodling som han direkt bestämde sig för att det är äppelodling han vill satsa på.
Båda har i dag andra heltidsjobb och Patrik Andersson, som har huvudansvaret för odlingen, säger att även om äpplena tar upp mycket av hans tid så finns den där. Han menar att det beror på vad man prioriterar – och just äpplen är något som han prioriterar.
Syftet med äppelodlingen är att kunna sälja ekologiska äpplen till privatpersoner, affärer och till Eskilstuna kommun. De tittar på varandra och ler. Båda tycker att det hade varit jättekul om det i framtiden kom skolklasser ut hit och plockade äpplen – som ett studiebesök.
– Vi hade kunnat prata om hur viktigt det är med ekologiskt, hur plantering av äppelträd för ekologisk odling går till och även skötseln av träden, säger Patrik Andersson.
– Ja, som en lektion i naturens kretslopp, flikar Eva Strömvall in.
Patrik Andersson tar ivrigt över samtalet igen.
– Barnen får komma hit och plocka äpplen, vi berättar om fördelarna av att äta ekologiskt, och barnen förmedlar förhoppningsvis till lärarna att de vill ha mer ekologiskt i skolan. En win-win situation, säger han och skrattar.
Eva Strömvall visar oss ner till ett hus som ligger belägen intill Ramsundsån.
– Här har vi förhoppningar och planer att fortsätta utveckla aktiviteter utifrån mitt företag, säger hon.
Hon berättade att hon är psykoterapeut och specialist inom stress, kris och trauma – samt utbildad naturguide. Hon har jobbat många år med personer och stress i olika faser, också de som drabbats av utmattningssyndrom.
– Tanken är att ha skogsbad och mindfulness bland äppelträden och hönsen. Också att utforma en hälsostig där äppelodlingen får en central roll utifrån naturguidning, säger hon.
Vi går mellan de snyggt uppradade äppelträden. Patrik Andersson berättar att Kirsten Jensen, trädgårdsrådgivare inom frukt- och bärodling, har hjälp dem med rådgivning då äppelträden kräver specifika förutsättningar för att kunna överleva.
– Det är viktigt att jorden har rätt värden. Marken behöver förberedas, luckras, gröngödslas och gödslas, säger hon.
– I Holland är priset för äppelträden runt 100 kronor per träd, och i Sverige skulle vi betala ungefär 300 kronor per träd – därav att de beställdes därifrån, förklarar han.
De sex äppelsorter som planterats är den sörmländska sorten Åkerö samt Amarosa, Aroma, Katja, Rubinola och Holstein cox. Äppelträden förväntas kunna leverera äpplen redan nästa år, men har nått sin fulla produktion efter 2 till 3 år.
– Vid full produktion kan varje äppelträd leverera runt 150 kilo och med 1 000 äppelträd räknar vi med ungefär 15 ton, säger han och tillägger att intresset för livet på landet har ökat under pandemin precis som betydelsen av självförsörjning vid kriser.
– Vi vill verkligen uppmuntra att handla närodlat och ekologiskt, säger Eva Strömvall.