Valet 2022
I början av april röstades Kristdemokraternas gruppledare Bo Hellmark (KD) bort från förstaplatsen på vallistan till kommunfullmäktige under ett årsmöte där han upplevde sig vara föremål för "något av en kupp". På hans forna placering finns nu 48 år yngre Paul Sabo, vars politiska engagemang började efter ett bombdåd i föräldrarnas hemstad i Syrien.
– Jag blev så chockad och besviken att jag ville engagera mig politiskt, och eftersom jag tycker att familjen är en viktig grundsten i samhället fastnade jag för Kristdemokraterna. Jag tror också att det är viktigt att fler ungdomar engagerar sig, i både politiken och föreningslivet. Vi har en viktig röst. Många politiker som är 60-70 år pratar om ungdomsfrågor, då är det viktigt att få in ett yngre perspektiv, berättar han.
Att det i omstuvningen av kandidater skulle ha varit fråga om någon kupp håller han dock inte med om.
– Jag hade precis gjort värnplikten och hade därför inte varit engagerad på ett tag, och så blev jag tillfrågad om jag ville stå med på listan – svaret blev "självklart", och så var det årsmöte där medlemmarna fick välja lista. Det är en demokratisk process som är normal och sund.
Nästa mandatperiod vill Kristdemokraterna se en ökad polisnärvaro, mindre barngrupper i förskolan och införandet av en familjerådgivning. Paul Sabo förklarar att partiet tror på det familjenära arbetssättet i strävan att stävja gängkriminaliteten.
– Vi vill se fler poliser och kommunala ordningsvakter, men behöver också tänka förebyggande. I praktiken skulle man kunna ha en familjeakut; märker man att ens barn hamnat snett ska det finnas forum där man kan få hjälp. Vi vill också ha en familjerådgivning som jobbar uppsökande, och så vill vi öronmärka pengar för aktiviteter till barn och unga. Vi vill att ungdomar ska ha någonstans att gå. Vi tror också på att stötta lokala aktörer som anställer unga i utsatta områdena – får fler jobb håller de sig borta från gatan.
Paul Sabo menar att partiet "håller alla dörrar öppna" för eventuella samarbetspartier i kommunfullmäktige, men är tydlig med att partiet vill se ett maktskifte efter valet.
– Vi kristdemokrater är oroliga för utvecklingen i Eskilstuna och rädda för att de utsatta områdena kommer att bli fler. Därför behöver vi ta till med drastiska åtgärder. Vi behöver byta ut den här majoriteten och få till ett borgerligt styre. Jag hoppas att Moderaterna kommer tillbaka till borgerligheten, för en röst på Moderaterna de senaste valen har varit en röst på Socialdemokraterna.
En lite ovanligare politisk ambition än att öka tryggheten står också högt upp på Paul Sabos politiska agenda. På Facebook och i möten med väljare driver han frågan om att bygga ett minnesmonument för Seyfo, det assyrisk-syrianska folkmordet i Osmanska riket 1915-1925.
– I kommunen har vi många som har flytt från bland annat Syrien, inte minst här i Råbergstorp. Omfattningen av monumentet måste utredas, men vi i Kristdemokraterna vill se ett symboliskt Seyfomonument i Eskilstuna. Det är en viktig fråga och något vi går till val på.
Som skattebetalarna bekostar?
– Det är inte klart än. Vi har många organisationer och kyrkor i Eskilstuna som man som kommun kan föra en diskussion med.