Kronskogens koloniträdgårdsförening har arrenderat den kommunägda marken mellan Råbergstorp och Kronskogen sedan 2011 och hyr i sin tur ut de 38 odlingslotterna som återfinns inom det instängslade området. 2021 konstaterade kommunens bygglovsavdelning att flera kolonistugor uppförts utan bygglov och i strid med gällande detaljplan. Om inte rättelser utfördes på de aktuella byggnaderna skulle de behöva rivas meddelade kommunen.
Tiden gick men i höstas skärptes tonen då kommunen i ett brev till föreningen krävde att alla otillåtna byggnader skulle tas bort.
Ärendet fick stor medial uppmärksamhet i förra veckan då kommunalrådet Jari Puustinen (M) gjorde ett utspel där han kallade koloniområdet för en kåkstad.
– Det ser för djävligt ut, det är total anarki som råder. Husen har uppförts hej vilt utan bygglov eller tillstånd, sade han och krävde att arrendet sägs upp och att de otillåtet uppförda byggnaderna skulle rivas.
Nu har han blivit bönhörd.
Kommunen har meddelat föreningen att arrendet kommer att sägas upp.
– Någon formell uppsägning har inte skett ännu. Vi har bara informerat att vi kommit fram till att vi kommer att säga upp avtalet eftersom de krav vi har ställt i flera år inte uppfyllts. Vi kommer att göra den formella uppsägningen efter nyår, skriver kommunens miljö- och samhällsbyggnadsdirektör Kristina Birath i ett mejl till tidningen.
Beskedet har tagits emot med stor besvikelse i föreningen.
– De flesta som har lotter här är gamla och sjuka. Vart ska de ta vägen, säger Marouk Bnayan och slår ut med händerna.
Han är ordförande i föreningen och vi träffar honom i koloniområdet tillsammans med styrelsemedlemmarna Aboud Haddad och Kawa Mirzai.
De är mycket väl medvetna om att många av de hus som byggts är större än de tio kvadratmeter som maximalt tillåts.
– Kommunen har haft markförvaltare här under många år som sagt att allt är okej. Vi har inte fått några klagomål. Sedan för två år sedan fick vi besked att bygglovsavdelningen skulle komma hit och mäta husen. Vi skulle få ett underlag på exakt vilka hus det rör sig om och hur mycket som måste bort. Men de dök aldrig upp, säger Kawa Mirzai.
När kommunen i höstas krävde att de otillåtna byggnaderna måste tas bort gavs föreningen en tidsfrist på sex veckor.
– När de väl kom hit efter två år fick vi alltså sex veckor på oss att fixa 38 fastigheter. Visst är det fel att folk byggt för stort. Vi har sagt att det går att åtgärda, men inte på sex veckor, säger Kawa Mirzai som reagerade starkt på Jari Puustinens utspel i tidningen.
– Att kalla området för kåkstad är smutskastning och ett ordval som är under all kritik. Han ska inte peka finger mot oss.
Han och de övriga i styrelsen hoppas att det trots allt ska gå att få till en lösning med kommunen.
– Ge oss tid till sommaren så ordnar vi allt, då ser vi till att ta bort det som inte är tillåtet.
Vad som kommer hända närmast, när avtalet sägs upp formellt, är oklart.
– Vi kommer att fortsätta vår dialog med föreningen efter nyår, vilket vi också meddelat dem. Jag kan inte föregå den processen, skriver Kristina Birath i ett mejl.
Enligt Marouk Bnayan finns det även ekonomiska fakta att hänsyn till för många medlemmar om de inte får vara kvar.
– En del säger att de aldrig kommer att lämna sina lotter såvida de inte får ersättning för det de lagt ut. Vissa har köpt hus här för 40 000 kronor.