För tolv år sedan lanserades investeringssparkonto (ISK), något som fick rejäl fart på fondsparandet och i dag har 70 procent av alla svenskar över 18 år någon form av privat sparande.
– Det är unikt i världen, det finns inget annat land i världen där det här är en så utbredd sparform, berättar Maria Rengefors.
Nästan varannan svensk, 48 procent, har också ett privat månadssparande. I Eskilstuna är den siffran bland Nordeas kunder likvärdig med rikssnittet och ligger på 47 procent.
Sparandet har fortsatt på samma nivå det senaste året – trots ökad inflation med matpriser och räntor som skjutit i höjden.
– Siffran har inte förändrats under det senaste året trots den ansträngda ekonomin. Eskilstunabornas privata sparande ligger stabilt. Det är intressant att vi ändå kan se att intresset för månadssparande fortfarande är starkt och att det verkar sitta i vår folksjäl.
Det finns dock ingen uppmaning från vare sig Nordea eller någon annan bank hur mycket en person bör spara varje månad, utan det är upp till varje enskild individ.
– Mitt svar är egentligen att inte tveka, med dagens teknik så är det otroligt lätt med vilken internetbank som helst att lägga upp ett månadssparande. Sen låter man det löpa på och till slut blir det att man inte tänker på den där hundralappen som dras vid lön, säger hon och fortsätter:
– Det fina med det är också att du kan ändra dig över tid. Har du lite bättre ekonomi så kan du höja upp det, ser det lite tuffare ut så kan du minska beloppet. Men avsluta det inte.
Allt vanligare blir det också för unga att börja månadsspara. 18- och 19-åringar i Eskilstuna sparar dryga 300 kronor i snitt varje månad.
– Att man är i den åldern och ändå månadssparar är fantastiskt tycker jag. Det samlade kapitalet som du har vid 18 års ålder är ett resultat av att det är så otroligt många föräldrar och mor- och farföräldrar som sparar åt sina barn och barnbarn.
Det är i stort sett lika andel kvinnor som män i kommunen som har ett privat månadssparande. Däremot skiljer sig beloppen, i snitt sparar män 1 363 kronor i månaden medan kvinnor sparar 1 188 kronor.
– Det får man spekulera i för det är svårt att säga exakt varför det är så. Men jag tänker att det har att göra med ekonomiskt utrymme, att män fortfarande generellt sett har högre genomsnittliga löner och därmed har lite mer att lägga undan. Det tror jag är den enkla förklaringen, säger hon och fortsätter:
– Vår statistik för Nordeas kunder generellt visar att kvinnor hellre väljer räntefonder och blandfonder, fonder med lite lägre risk men också lägre möjlighet till avkastning över tid. Män väljer gärna aktiefonder med lite högre risk. Även om de här grupperna skulle spara lika mycket så blir det samlade kapitalet, om man drar ut det över ganska lång tid, större för männen än för kvinnorna tack vare att man vågat ta den här risken och att det då betalt sig.
Det finns ytterligare en tydlig skillnad mellan män och kvinnor, berättar Maria Rengefors.
– Vi kan se att kvinnor tar mer råd och har behovet av att ställa väldigt många frågor. Och apropå det här med risk, där kan vi se att om kvinnor får ställa alla de frågor de tänker på och känner sig trygga med svaren så tvekar de inte på att ta en risk. Män litar mer på sig själva och sina kompisar, om man ska hårdra det.