Pensionerad traktortomte fann sin stulna bil på skroten

Clenn Häggqvists stöldanmälda bil såldes vidare utan hans kännedom. I onsdags hittade han den, på en bilskrot. Eskilstuna-Kuriren var på plats när polisen dök upp.

Clenn Häggqvist i samspråk med Adrian Wallin, gruppchef vid polisens trafikenhet.

Clenn Häggqvist i samspråk med Adrian Wallin, gruppchef vid polisens trafikenhet.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-09-14 16:55

Den gråskäggige Eskilstunabon Clenn Häggqvist, 66, är kanske mest känd för att i många år ha skjutsat runt julmarknadsbesökare i sin gröna traktor, klädd i tomtedräkt.

Nu har han hamnat i centrum av en något udda brottsutredning, eller två utredningar egentligen.

undefined
Clenn Häggqvist i samspråk med Adrian Wallin, gruppchef vid polisens trafikenhet.

Allt började för ungefär en månad sedan då han kolliderade med en elsparkcykel i Fröslunda. En ung man fördes till sjukhus med oklara skador och Clenn Häggqvists Volvo blå V40 blev rejält tillknycklad. Huruvida Häggqvist var vållande till olyckan eller inte återstår att utreda.

Bilen kunde i vart fall inte köras vidare utan bärgades till en plats i Torshälla i väntan på beslut om bilens framtid. När Clenn Häggqvist skulle titta till bilen för en dryg vecka sedan var den försvunnen.

– Jag ringde till kommunen och frågade om de hade flyttat på den. Det hade de inte. Sen ringde jag till polisen och ställde samma fråga och fick samma svar, säger han.

Den försvunna Volvon anmäldes som stulen och dagarna gick.

undefined
När bilens chassinummer kontrollerats kunde polisen fastställa att den ägs av Clenn Häggqvist.

Enligt en poliskälla finns det generella misstankar om att till synes övergivna bilar "råkar hamna" på olika skrotfirmor, men att det inte anmäls. Den nu aktuella bilskroten pekas inte ut som delaktig i den hanteringen.

– Att någon okänd ordnar så att bilen hamnar på skroten, förvisso mot en summa pengar, är något som bilägaren kanske skiter i. Bilarna är ofta inte kördugliga och oförsäkrade och de blir av med ett problem när de försvinner, säger källan.

I onsdags eftermiddag besökte Clenn Häggqvist en bilskrot i Eskilstuna kommun. Han var på jakt efter en reservdel till en av sina andra bilar, en Chrysler.

Någon reservdel hittade han inte – dock den försvunna Volvon. 

Den blå bilen med spräckt framruta och något intryckt tak stod prydligt uppställd på skrotbilsfirmans gård.

Det uppstod en diskussion, i god anda, som slutade med att såväl Clenn Häggqvist som företrädare för skrotfirman ringde polisen som dök upp vid 16-tiden med flera enheter.

Efter cirka en timmes utredningsarbete, varav den mesta tiden gick åt till att fastställa vem som äger den blå Volvon, kunde Adrian Wallin, gruppchef på polisens trafikenhet, och efter kontakt med jourhavande förundersökningsledare, meddela att:

Bilen ägs av Clenn Häggqvist, bilskrotsägaren har delgivits misstanke om brott (häleri) och ytterligare en person kan misstänkas för brottslighet (stöld).

undefined
Den rättmätige ägaren ska i samråd med ett försäkringsbolag bestämma vad som nu ska hända med bilen.

Eskilstuna-Kuriren som var på plats under hela förloppet har pratat med ägaren och anställda.

Ägaren vill vara anonym men säger att affären med Clenn Häggqvists bil förmedlades av en namngiven person i Eskilstuna som frekvent har lämnat bilar till bolaget. Skrotfirman har tidigare kontrollerat personens identitet och denne har vid samtliga tidigare affärer kunnat visa nödvändig dokumentation, som ägarbevis. 

Kort sagt har de litat på säljaren.  

Den här gången genomfördes dock affären på ett lite annorlunda sätt. 

Överlåtelsen av Clenns Häggqvists V40 skedde över telefon och sms. Enligt bilskrotsägaren ska "säljaren" ha uppgett en adress i Torshälla där bilen kunde hämtas. 

Bilskroten hämtade bilen och swishade den självutnämnde ägaren 3 000 kronor. Den nödvändiga dokumentationen skulle denne komma in med dagen efter, vilket ännu inte har skett.

Under den dryga timme som polisen och Häggqvist tillbringade på bilskroten i onsdags sökte bilskrotsägaren konstant den misstänkte mellanhanden på telefon. 

– Han svarade en gång och sa att han skulle komma om en kvart, säger bilskrotsägaren som medger att affären kunde ha genomförts på ett bättre sätt.

– Vi får se vad som händer nu men vi litade på honom. Det är allt jag kan säga, säger han.

undefined
För att kunna öppna huven på den låsta bilen krånglade sig en trafikpolis in i kupén.

Innan polisen lämnade platsen tipsades Clenn Häggqvist om att komma överens med sitt försäkringsbolag om vad som ska hända med bilen.

– Polisen lägger sig inte i det, säger han.

Hur skulle du sammanfatta den här händelsen?

– I det här fallet är det en person som har utgett sig för att äga bilen, som har sålt bilen. Det rubriceras som stöld. Man kan heller inte köpa stulen egendom utan att göra sig skyldig till häleri. I det här fallet är det uppenbarligen inte bilägaren som har sålt bilen, vilket förstås borde ha kontrollerats. Det är minst sagt undermåligt, säger Adrian Wallin.

Förundersökningen leds inte av åklagare utan av polisen. Huruvida den misstänkte bilsäljarens övriga affärer med bilskroten kommer att undersökas grundligare är oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!