Två dagar efter branden har verksamheten börjat återgå till det normala på Lagersbergsgården. Röklukten är utvädrad, men några sotade filtar och en sönderbränd rullstol vittnar om dramatiken som startade i ett rökrum. Sedan incidenten har bemanningen förstärkts och krisstöd erbjuds till såväl boende som medarbetare.
Enhetschefen och narkossjuksköterskan Filip Rundström, som arbetade när det interna brandlarmet utlöstes, beskriver dagen som ett normalt arbetspass – fram till lunch.
– Jag satt och gjorde löner när larm om en brand på fjärde våningen kom och tillsammans med en kollega begav vi oss upp för trapporna för att kolla läget.
– När vi kom in i den aktuella korridoren fattade vi att det var allvar. Halva våningsplanet var rökfyllt och när vi kom närmare möttes vi av en medarbetare som drog ut en av våra boende från rummet där det brann.
Snart anslöt fler ur personalen och prioriteringen riktades in mot att släcka elden och sätta berörda i säkerhet.
– Avdelningen har normalt tre personal, men snart var vi tolv som hjälptes åt. Det brann i en person i en rullstol och min kollega släckte elden med en brandsläckare, medan jag hjälpte till med en brandfilt.
Medan boende på avdelningen evakuerades drog Filip Rundström ut den drabbade i rullstolen på en balkong och ringde en sjuksköterska som kom med smärtlindrande. Strax anlände räddningstjänst och ambulans, men då hade personalen redan hunnit släcka branden.
– Allt gick väldigt snabbt och det kändes som alla släppte vad de höll på med och rusade fram för att hjälpa till. Det är skönt att det gick så bra och det visar att man bryr sig om varandra och våra boende, säger Filip Rundström.
Vad som orsakade branden vill varken Filip Rundström eller avdelningschefen Per Nyström gå in på.
– Det skulle bara bli spekulativt och vi pratar aldrig om enskilda boende, säger Per Nyström.
Han är både stolt och tacksam över medarbetarnas insats.
– Att som här gå in och bekämpa en eldsvåda är inget som ingår i uppdraget eller arbetsbeskrivningen. Brand på ett äldreboende är den värsta mardröm man kan tänka sig och jag blir bara så rörd över våra medarbetare. Jag tycker att det tydligt visar att man inte bara är här för att det är ett jobb.
Filip Rundström och ytterligare två ur personalen fick uppsöka sjukvården efter incidenten, men klarade sig förhållandevis bra. Den boende i rullstolen som fattade eld fick allvarliga skador och fördes med ambulans till sjukhus.
– Ingen inblandad och drabbad i händelsen är avliden. Jag kan inte gå in närmare på skadeläget, men vi har underrättat anhöriga, säger Per Lindström.
Lagersbergsgården har 164 lägenheter och är kommunens största äldreboende. Sedan onsdagens händelse har verksamheten fått uppbackning från flera håll.
– Det är lätt att känna sig ensam och bortglömd när något sådant här händer, men vi har fått ett enormt stöd. Det blir många reaktioner efteråt och vi har fokuserat på att stötta boende, anhöriga och medarbetare på ett adekvat sätt, säger Per Nyström och fortsätter:
– Stämningen på boendet är trots allt som skett bra, men det finns säkert de som känner oro. Vi reagerar på olika sätt och det finns all anledning att vara uppmärksam på framöver.