Det var i samband med en omvårdnadsinsats i september som en anställd på ett vård- och omsorgsboende i Eskilstuna ska ha förgripit sig på en av de äldre, något som SVT Sörmland var först att rapportera om.
Det misstänkta övergreppet uppdagades av en kollega som kom in i det rum som medarbetaren och brukaren befann sig i.
I en intern utredning framgår det att den berörda medarbetaren misstänkts för liknande handlingar redan under våren och hade därför en överenskommelse med enhetschefen att inte utföra vissa typer av insatser. En överenskommelse som alla kollegor ska ha vetat om – alla utom den nyanställda kollegan som den aktuella medarbetaren arbetade med det passet då det misstänkta övergreppet ägde rum.
Enligt Fridha Söderqvist som är verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna kommun, handlade den tidigare incidenten om misstänkta sexuella trakasserier mot en brukare som inte ville polisanmäla händelsen. En intern utredning genomfördes och medarbetaren stänges av under tiden.
– Den utredningen landade i att vi egentligen inte kunde påvisa någonting, säger hon och berättar att det var därför medarbetaren fick gå tillbaka i arbete med en speciell överenskommelse om att inte utföra vissa arbetsinsatser.
Hon vill poängtera att en handlingsplan alltid utgår från en överenskommelse mellan den enskilda medarbetaren och chefen, men att det även i detta fall var uttalat i arbetsgruppen men att alla kollegor inte blivit informerade.
– Det är alltid den enskilda medarbetarens ansvar att följa överenskommelsen, det kan aldrig vara kollegornas ansvar.
Är det rimligt att låta en medarbetare jobba kvar med sina arbetsuppgifter när det har funnits sådana här misstankar?
– Det är det här som utmanar oss arbetsrättsligt. Jag förstår att man ställer sig den frågan och det är klart att med det vi vet i dag så måste vi också se över hur vi kan utmana på andra sett om något liknande skulle hända igen. Men har agerat korrekt ut efter vad utredningen visade då rent arbetsrättsligt.
Nu är händelsen både polisanmäld och rapporterad till Inspektionen för vård och omsorg, enligt lex Sarah.
– Medarbetaren jobbar inte längre kvar i våra verksamheter utan är avskedad, säger Fridha Söderqvist.