Personalsituationen har länge varit ansträngd på vård- och omsorgsboendet Tunagården, men sedan i augusti har situationen blivit ohållbar. Det säger undersköterskan som tidningen pratat med.
Hon vill vara anonym då hon är rädd för repressalier och i värsta fall att bli av med jobbet om hon berättar om hur vardagen ser ut på boendet. Enligt henne är det flera kollegor som också har fått nog men få vågar berätta om hur det är i media.
– Jag vet att det är flera som har kontaktat facket. Det här fungerar inte längre.
I stället för att ta in vikarier vid sjukdom eller när personal är föräldraledig finns det schemalagda resurspass – vilket betyder att medarbetarna täcker upp för varandra vid planerad och oplanerad frånvaro. I praktiken innebär det att personalen kan placeras ut på vilken avdelning och enhet som helst på boendet. Ibland är passen utlagda flera veckor i förväg. Andra gånger får de reda på passen samma dag.
– Ibland kan vi vara på tre till fyra olika avdelningar per dag, två timmar på varje. Tanken är att man ska läsa på om de boende innan, om eventuella sjukdomar, mediciner och diabetes – men det hinner man inte alltid, det är inte patientsäkert, berättar undersköterskan.
– Tänk om man råkar ge fel mat till en svår allergiker?
Hon berättar att de flesta avdelningarna på boendet är demensavdelningar – vilket kan göra resurspassen extra svåra.
– Man kan inte bara byta personal, det går inte. De dementa blir ännu mer oroliga. De måste känna ingen personalen. Det är helt fruktansvärt.
Det kan också hända att medicindoser blir fel.
– Det har hänt att det getts dubbel dos insulin. Det kan vara jättefarligt.
Dessutom händer det att personalen blir beordrade att ta resurspass på den finskspråkiga enheten på boendet, trots att de varken förstår eller pratar finska – vilket gör att de inte kan kommunicera med de boende.
– Det är ju inte klokt, säger undersköterskan.
Nu har kollegorna fått veta att de inte heller kommer få in vikarier för att täcka upp under julledigheten – något som aldrig hänt förut, vad hon vet.
Det innebär att de inte kommer kunna ta ledigt som planerat i jul. I de bästa av världar får personalen fira jul på sin hemmaavdelning med de boende de känner bäst.
– Vi jobbar och sliter hela tiden. Kan vi inte få vara lediga och fira jul och nyår med våra nära och kära?
Wallentin Berggren är sektionsordförande för fackförbundet Kommunal. Han bekräftar att det råder en ansträngd arbetssituation på Tunagården – men att situationen inte är unik för boendet.
– Jag skulle säga att situationen är mer eller mindre ansträngd i hela äldreomsorgen i Eskilstuna kommun och det beror på flera faktorer. Våra medlemmar uppger att de är underbemannade och att de sällan får introduktion eller kunskaper om brukarna vid resurspass, men de ska bära delegering och det ger upphov till stress och en känsla av hög arbetsbelastning, säger han.
Johan Lindström är chef för vård- och omsorgsförvaltningen och har det högsta ansvaret för boendena i kommunen.
Han berättar att kommunen sedan flera år tillbaka har heltid som norm vilket innebär att alla anställda ska erbjudas det. Men på grund av dålig ekonomi har de inte haft möjlighet att tillsätta alla vakanta tjänster – vilket inneburit att man har fått täcka upp med timvikarier. Men de senaste åren har förvaltningen haft möjlighet att tillsätta alla vakanta tjänster på vård- och omsorgsboendena vilket innebär att resurspassen blivit fler.
– I stället för att ta in timvikarier när det uppstår frånvaro, planerad eller oplanerad, så behöver vi använda arbetstiden som har tillkommit genom att alla har rätt till heltid. Det innebär att man behöver vara flexibel till viss del och beredd att flytta på sig.
Förvaltningschefen är medveten om att resurspassen och bemanningssituationen kan upplevas ansträngande. Han menar dock att det varierar mellan boenden, vilket resultatet från den senaste medarbetarundersökningen visar.
– Bemanningsplaneringen tror jag alla tycker har varit påfrestande, med nya regler om dygns- och helgvila, vilket har stökat till det med scheman och gjort det mindre flexibelt än tidigare.
När det gäller resurspassen upplever Johan Lindström att man har löst det olika bra på olika boenden och avdelningar och det går därför inte att dra slutsatsen att arbetsmiljön har försämrats på grund av resurspassen.
På Tunagården ska personalen ha svarat olika på medarbetarundersökningen, beroende på vilken avdelning man arbetar på.
– Vi har gröna höga resultat och vi har röda låga resultat. Det här är något man behöver jobba vidare med lokalt om hur det går till när man får resurspass och vilka förutsättningar som ges, säger Johan Lindström.
Han är medveten om att personal kan få resurspass på finskspråkiga avdelningar. Enligt honom är det generellt sett svårt att hitta finskspråkig personal i dag, något som inte alls var ett problem för några år sedan.
– Det är ju väldigt beklagligt och verkligen en utmaning hur vi ska hantera det här framåt för att försäkra oss om att kunna försörja våra finskspråkiga enheter med personal, säger han.
Att förvaltningen nu fasar ut timvikarierna till förmån för fast heltidspersonal är något Johan Lindström ser positivt på, både ur säkerhets- och arbetsmiljöperspektiv.
Facket och personal vittnar om att de inte hinner läsa på om eventuella sjukdomar, mediciner och specialkost innan pass på en annan avdelning och att personalen är rädd för att något ska gå fel. Hur ser du på det?
– Den situationen vill vi absolut inte ha. Jag tänker att det främst handlar om en situation där man går till olika avdelningar på samma pass, men det normala är nog att man är på ett ställe under samma dag. Men är det så, ja då är det precis samma risker som när vi har haft timvikarier i för hög utsträckning och som vi vill komma bort från.
På grund av arbetsbelastningen har antalet tillbudsanmälningar ökat markant den senaste tiden, berättar undersköterskan som tidningen pratat med. Enligt statistik Eskilstuna-Kuriren begärt ut anmäldes 66 tillbud på Tunagården under de sex första månaderna i år. Det jämfört med i september då det gjordes 60 anmälningar – bara på en månad.
Nu har undersköterskan fått nog och vill att allmänheten ska få veta hur det är – innan det sker något riktigt illa.
– Vi blir sönderstressade och sjuka. Vi kan inte ge de boende vad de vill och behöver, säger hon.
Huvudskyddsombudet på Tunagården har nu lagt en begäran om åtgärder för att förhindra arbetsmiljöproblem – en så kallad 6.6:a – gällande scheman där arbetstagarna inte ges ordentligt med återhämtning, berättar Wallentin Berggren på Kommunal.
Åtgärdas inte bristerna inom en viss tidsperiod skickas begäran vidare till Arbetsmiljöverket. I det här fallet har tidsfristen redan gått ut.
– Men den 19 december ska man ha ett möte för att presentera åtgärder. Om åtgärderna från arbetsgivaren är tillräckliga, så är det toppen. Är de inte tillräckliga så kan skyddsombudet ge arbetsgivaren ytterligare tid för att komplettera åtgärder. Men är man inte överens eller att man inte har förtroende för att det här problemet kommer att lösa sig, så har skyddsombudet möjlighet att gå vidare till Arbetsmiljöverket.
Ligia Larsson, avdelningschef för vård- och omsorgsboenden i Eskilstuna kommun med ansvarar för Tunagården, berättar att hon blivit kontaktad av enhetscheferna på boendet i samband med skyddsombudets begäran.
– Vi tog hjälp av HR och vi är flera med olika kompetenser som arbetar med det här för att kunna svara på den så bra som möjligt.
Vad är det för åtgärder ni kommer presentera på mötet?
– Det blir en fortsatt dialog. I vissa delar behöver facket tydliggöra vad det är de vill ha, säger hon.