Brottsutsattheten inom handeln har länge befunnit sig på höga nivåer. Under fjärde kvartalet 2023 visade bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk handels Trygghetsbarometer på att allt fler butiker utsätts för brott.
– Vi har full förståelse för att polisens resurser är begränsade, men handelns höga brottsutsatthet får stora samhälleliga effekter. Branschen är i dag näringslivets största arbetsgivare, men till följd av brottsutsattheten och säkerhetsläget ser vi hur rekrytering blir ett allt större problem för många av våra medlemmar, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk handel.
Totalt är det 45 procent av butikerna som utsatts för brott eller hotfullt beteende under sista kvartalet 2023. Hemköp i Eskilstuna är en av butikerna i Eskilstuna som är hårt utsatta för brott av olika karaktärer.
– De två största delarna är snatteri, eller ringa stöld som det heter. Sen en hel del kränkningar mot personalen. Det är folk med psykisk ohälsa och personer som inte kan hantera stressiga situationer, som köbildning eller att en vara är slut och spårar ur, förklarar butikschefen Erik Johansson Englund.
Han konstaterar att han dagligen har problem med brott av olika slag.
– Jag skulle säga att det händer varje dag, ringa stöld. Sen har vi även haft köttstölder för större belopp, där någon rensat hela finköttsavdelningen. Eller tömt hela hyllan med proteinbars.
Erik Johansson Englund berättar att det ofta händer att kunden betalar för varor, men inte alla.
– Ett exempel är att vi har problem med att kunden tar fyra varor och betalar bara för två. Man stoppar på sig de andra två varorna.
Han ser detta som ett växande problem i sin butik.
– Känslan är att det har blivit mer. Förr var det lite mer kopplat till att ungdomar snodde en energidryck eller att en missbrukare tog ett sexpack öl. Men nu är det alla möjliga personer som kanske snor ett paket eller kaffe eller ett paket ägg. Det kan vara en reaktion på inflationen och att matpriserna gått upp mycket.
När antalet brott ökar blir det allt mer tidskrävande jobb för Erik.
– Min personal får gå på rättegångar till höger och vänster. Det är väldigt tidskrävande då att det ska in övervakningsfilmer och sånt. Det tar tid att leta upp rätt sekvens och från flera kameror. Det tar lång tid men det är viktigt att vi gör det, för mig är det väldigt viktigt. Sen tycker jag också att det är viktigt att jag stöttar min personal som får ta de största bitarna.
Han tycker att det är otroligt viktigt att markera att det inte är acceptabelt att gå in i en butik och inte betala för det man vill ha.
– Vi polisanmäler alla stölder, oavsett ålder. Har man tagit en kexchoklad anmäler vi det, även om det är en 13-åring. Jag tycker att vi gör ungdomarna en tjänst, att hjälpa dem att komma på rätt köl. Men det är tyvärr långt ifrån många brott som ger en fällande dom.
Enligt Trygghetsbarometern anmäldes endast 20 procent av alla stölder i Sveriges butiker under 2023 års sista kvartal.
– Vi vet att det ofta kan kännas lönlöst att polisanmäla alla de brott som begås i butik, men för att handelns brottsutsatthet ska komma högre upp på agendan hos Polismyndigheten krävs det att verkligheten också återspeglas i statistiken. Det är just genom att anmäla som vi kan påtala hur stora problemen inom handeln faktiskt är, menar Nina Jelver på Svensk handel.