Personbilsköttet såldes till restauranger i Eskilstuna

"Brott mot de grundläggande livsmedelslagarna" säger statsinspektör Fred Blomqvist vid Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket anser att hanteringen av köttet innebar ett brott mot de grundläggande livsmedelslagarna.

Livsmedelsverket anser att hanteringen av köttet innebar ett brott mot de grundläggande livsmedelslagarna.

Foto: Björn Thunblad

Eskilstuna2020-07-03 19:52

Den 22 maj upptäckte trafikpolisen slaktade djurkroppar från Litauen i en kraftigt överlastad livsmedelstransport på E 20 strax utanför Eskilstuna. Chauffören tilläts inte fortsätta transporten av nötkött utan att först lasta av cirka fyra ton. Mottagare av leveransen var ett livsmedelsbolag med verksamhet i Eskilstuna, Al Zein Kött och Chark AB, och köttet fraktades vidare till bolagets butik en personbil.

undefined
Nötköttet lastades över från en kyltransport som var registrerad i Litauen.

Ur polisens underrättelse till Livsmedelsverket:

"Mannen som kom i bilen fäller ner baksätet i sin bil och börjar med hjälp av transportören att lasta in kött i bagageutrymmet. När jag pratade med mannen uppmärksammade jag att han hade smutsiga kläder samt skitiga händer. Mannen vidtog inga åtgärder innan han började hantera köttet. Köttstyckena var stora och tunga och vid flera tillfällen stötte köttstyckena i marken".  

Via Livsmedelsverket fick miljökontoret i Eskilstuna vetskap om händelsen i början av juni. Då var köttet redan sålt i Eskilstuna och sannolikt även uppätet.

Miljökontorets utredning av bolaget bakom försäljningsstället hade dock börjat flera månader tidigare. Vid livsmedelskontroller i mars och april påvisades brister. Bland annat i form av avsaknad av ursprungsmärkning och spårbarhet av vissa produkter. Då drevs dock verksamheten av ett annat bolag, Al Farez Kött HB, som var registrerade hos kommunen. De fyra ton djurkroppar som polisen hittade tillhörde dock Al Zein som vid det tillfället saknade tillstånd att förvara och sälja kött i den aktuella butiken. 

Det ledde till att miljö- och räddningstjänstnämnden den 18 juni beslutade om förbud att sälja livsmedel i lokalen. Då fanns där cirka ett ton färskt och fruset kött. 

undefined
Cirka 700 kilo färskt och 300 kilo fruset kött togs i beslag.

På inrådan av Livsmedelsverket togs köttet i beslag och färskt nötkött, lammkött och kyckling samt fryst kyckling kördes till återvinningsanläggningen Lilla Nyby för destruktion. 

Fred Blomqvist är statsinspektör vid Livsmedelsverket och utreder livsmedelsfusk. Han berättar att reglerna för den som handlar med kött varierar. Vissa anläggningar måste godkännas hos Livsmedelsverket, andra ska registreras hos kommunen.

– Vi vet inte riktigt vilken typ av anläggning det här är, bara att man köpt in väldigt mycket kött för att vara till en butik, och att man inte hade godkännande eller registrering hos någon kontrollmyndighet, säger han.

Enligt Fred Blomqvist finns det flera problem kring den kötthantering som skedde efter trafikpolisens ingripande den 22 maj.

– Kött som kan ha kontaminerats får inte släppas ut på marknaden. Att köttet, enligt polisen, haft kontakt med marken gör det än mer olämpligt. Om man hanterar livsmedelstransporter på det sättet kan man också undra hur köttet hanteras i butiken, säger han.

Gör det så mycket om köttet ändå ska tillagas?

– Bakterier går nog att avdöda men kanske inte kemiska eller fysikaliska kontaminationer. Omlastningen skedde på en plats där folk kan ha pinkat och där det kan finnas fågelskit och annat. Jag anser att man har brutit mot de grundläggande livsmedelslagarna.

Hur ovanligt är det som skett i Eskilstuna?

– Vanligare än man tror och förutom hälsoriskerna snedvrider det konkurrensen. Vi fick exempelvis indikationer på att minst tio oregistrerade företag sålde kött från minilastbilar i Göteborg under en enda dag. Vi är två personer som jobbar mot fusket över hela landet och även om vi samarbetar med kommunerna så skrapar vi bara lite på ytan, säger han.

undefined
En av bolagets delägare anser att det kunde ha räckt med en varning istället för destruktion.

En av delägarna i Al Zein Kött och Chark AB berättar att man under året köpte Al Farez HB. Al Farez heter även den köttbutik som försäljningen alltjämt sker från.

– Reglerna varierar mellan olika länder och jag visste inte att verksamheten skulle anmälas till miljökontoret. Jag förstår att vi gjort fel men konsekvenserna är väl tuffa, säger han, på telefon från Estland.

Enligt delägaren har kostnaderna för destruktion av ett ton kött, den uteblivna försäljningen och miljökontorets extra kontroller hittills kostat bolaget cirka 60 000 kronor.

Han säger att köttet som destruerades den 18 juni var av hög kvalité. 

– Det var inget fel på köttet. Det förstördes på grund av att inte vi inte hade skött pappersarbetet. Vi kunde kanske ha fått en varning eller tillrättavisning istället.

Han håller dock med myndigheterna om att köttet som stoppades i den överlastade kyltransporten den 22 maj inte skulle ha fraktats vidare i en varm personbil. Det skulle heller inte ha sålts om han vetat att köttet, mot hans order, hade transporterats i strid mot regelverket av en av bolagets anställda.

– Han försökte att lösa ett akut problem. Det var inte professionellt och hundra procent fel. 

Enligt delägaren transporterades cirka tre fjärdedelar av det omlastade köttet vidare, i kyltransporter, till andra kunder i landet i samma dag. Köttet som fraktades i personbil till Eskilstunabutiken, cirka ett ton, uppges ha sålts till privatkunder och lokala näringsidkare i livsmedelsbranschen.  

Vad händer nu?

Ägarbytet har komplicerat utredningen och ärendet hos miljökontoret är inte avslutat. Företaget Al Zein som driver verksamheten i dag har numera registrerat verksamhet och butiken är öppen. En sanktionsavgift på upp till 45 000 kronor kan komma att utkrävas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!