Tidigare Eskilstunabon ny fackboss för hela Unionen

Det var på IBM i Eskilstuna Peter Hellberg fick sin fackliga fostran. Nu ska han leda Sveriges största fackförbund Unionen de kommande fyra åren.

Peter Hellberg, har valts till ny förbundsordförande för Unionen, Sveriges största fackförbund. Han började sin fackliga karriär på IBM i hemstaden Eskilstuna.

Peter Hellberg, har valts till ny förbundsordförande för Unionen, Sveriges största fackförbund. Han började sin fackliga karriär på IBM i hemstaden Eskilstuna.

Foto: Pressbild

Eskilstuna2023-10-21 14:57

– Som gammal industristad finns det en stark facklig tradition i Eskilstuna. Jag är jättetacksam för den chans jag fick lokalt i Eskilstuna. Den gav många insikter, säger Peter Hellberg, 57, nybliven förbundsordförande för fackförbundet Unionen.

1989 började han jobba på it-företaget Lantbruksdata i Hållsta. Några år senare köptes företaget upp av IBM-bolaget Responsor och i ungefär samma veva startade Peter Hellbergs fackliga bana.

– Det var självklart att man var medlem i förbundet, som var Sif på den tiden, och att de anställda turades om med de fackliga uppdragen. Efter uppköpet blev det lite turbulens med uppsägningar och vakanser i den lokala klubbstyrelsen och jag blev tillfrågad om jag ville vara med. Så jag tänkte att jag testar väl på det. 1994 klev jag in som suppleant, säger han.

undefined
IBM huserade i Hållsta i början av 2000-talet.

Det fackliga åtagandet gav mersmak. Bara något år senare valdes han till ordförande för den lokala Sif-klubben på IBM i Eskilstuna.

– Jag upptäckte hur mycket man fick reda på och hur mycket man kunde vara med och påverka lokalt. Så jag tyckte det var jättekul och på den vägen är det. Sen har jag bara fått mer och mer engagemang i facket vartefter.

Vissa perioder har dock varit tuffa. 2005 kom beskedet att datajätten IBM ville avveckla sin verksamhet på flera orter, bland annat i Eskilstuna där 120 anställda varslades.

– Det var en av de svåraste perioderna när man beslutade att lägga ner Eskilstunakontoret. Det var ju väldigt många drabbade och väldigt många förhandlingar om hur man skulle gå vidare. Det löste sig till slut bra för de allra flesta, men det är klart att det var tråkigt när det hände.

Så du blev inte avskräckt?

– Nej, snarare tvärtom när man såg att man faktiskt kunde göra skillnad. Vi lyckades till exempel få flera personer kvar genom frivillig överflyttning till andra orter så det kändes ändå som att vi gjorde nytta även om slutresultatet blev att kontoret lades ner.

undefined
IBM lämnade lokalerna i Hållsta och flyttade in till centrala Eskilstuna innan hela Eskilstunakontoret lades ner.

Peter Hellberg hade då sedan en tid tillbaka flyttat till Stockholm och pendlade till Eskilstuna.

– Det var väldigt praktiskt att pendla åt motsatt håll till skillnad från de flesta andra, så det var gott om plats på tåget. Men sedan blev jag erbjuden att flytta över till IBM:s kontor i Kista så då jobbade jag där några år.

Då fackförbunden Svenska industritjänstemannaförbundet Sif och Tjänstemannaförbundet HTF gick ihop 2008 och bildade det nya förbundet Unionen började Hellberg arbeta fackligt på heltid som Unionens vice ordförande.

undefined
Unionens huvudkontor finns på Olof Palmes gata i Stockholm.

Unionen är i dag landets största fackförbund på den privata arbetsmarknaden med över 690 000 medlemmar med tjänstemannayrken inom exempelvis teknik, handel, it och media.

– Nu hoppas jag att jag kan göra en god insats som förbundsordförande ett antal år framöver, säger Peter Hellberg.

Varför ska man vara med i facket tycker du?

– Det finns väldigt många skäl. Om man befinner sig på en arbetsplats åtta timmar om dygnet, fem dagar i veckan, varför skulle man inte vilja göra den arbetsplatsen så bra som möjligt? Det lokalfackliga kan ses som ett egenintresse. Om vi sluter oss samman på arbetsplatsen och berättar hur vi vill ha det, kan det bli mycket bättre.

– På förbundsnivå är vi starkare tillsammans och kan förhoppningsvis påverka både politik och arbetsgivarorganisationer för att få bra avtal och bra förutsättningar för arbetslivet i Sverige. Men det är klart att det är ett givande och tagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!