Lviv har fått stöd av pingstkyrkan sedan 1992

Pingstkyrkan har samlat in 100 000 kronor till behövande i vänorten Lviv. Ett samarbete som började med brevväxling och utvecklat sig till regelbundna donationer.

Många civila i Lviv engagerar sig med att dela ut förnödenheter till de interna flyktingar som når staden.

Många civila i Lviv engagerar sig med att dela ut förnödenheter till de interna flyktingar som når staden.

Foto: TT/Bernat Armangue

Eskilstuna2022-03-04 04:45

Sedan 1994 är Lviv i västra Ukraina en av Eskilstunas 14 vänorter. Detta innebär att orterna samarbetar på något sätt. De senaste åren har kontakten mellan städerna varit knapphändig, trots att pingstkyrkan i Eskilstuna upprättade kontakt med staden redan 1991. 

Nu berättar missionssekreterare Allan Ekstedt för tidningen att man har samlat in 10 000 euro i donationer till behövande internflyktingar i Lviv. Summan överfördes under onsdagen. 

undefined
Många civila i Lviv engagerar sig med att dela ut förnödenheter till de interna flyktingar som når staden.

– Pengarna går till internflyktingar som kommit till Lviv från östra och centrala Ukraina. Många vill ta sig vidare till Ungern, Polen och Rumänien för att senare nå EU. Men alla har inte pass eller pengar. Och, det finns även flyktingar som inte vill skiljas från sin familj, då inga män mellan 18 och 60 år får lämna landet, säger Allan Ekstedt.

Pengarna som kommer tas emot av pastorer i Lviv ska täcka behovet av bland madrasser, filtar, mat och leksaker. 

– Vi arbetar tillsammans med pingstförsamlingar i Lviv, och där lever ju pastorerna bland människorna. De berättar att det finns ett otroligt stort behov av hjälp, och nu har vi alltså skickat vår första sändning, säger Allan Ekstedt och tillägger:

–Det har varit problematiskt att överföra pengar med tanke på det osäkra banksystemet, men nu har pengarna skickats till individer vi litar på. 

undefined
Lvivs anor går tillbaka till 1200-talet och stadens rika historia reflekteras på många sätt, bland annat genom aritekturen men även stadens många namn.

Allan Ekstedts första kontakt med Lviv tog form efter att han träffat ett äldre ukrainskt par i Eskilstuna. 

– Det var under Sovjettiden, och då kunde man inte tala så öppet på grund av det politiska klimatet. Så kontakten var först brevledes, säger Allan Ekstedt.

Ett halvår efter att Ukraina blev självständigt 1991 reste Allan Ekstedt tillsammans med en mindre delegation till Lviv för första gången.

– Detta resulterade i att vi två månader senare åkte ned med två långtradare. Det var startskottet till över 70 hjälpsändningar under åren. Vi har även startat ett barnhem där, säger han.

Situationen i staden, som ligger 80 kilometer från den polska gränsen är enligt Allan Ekstedt relativt lugn vid en jämförelse med bland annat Kiev.

undefined
Lychakivs kyrkogård i Lviv upprättades 1787. I dag finns det mer än 300 000 gravar på kyrkogården. En del av kyrkogården är tillägnad stupade polska soldater. Dessa kämpade mot Västukrainska folkrepubliken 1918, mot bolsjevikerna 1920 eller dog i det tysk-polska kriget 1939.

– Vänner och pastorer i staden berättar dock att det har varit en hel del flyglarm. Men det finns inga marktrupper eller beskjutning på det sättet. Folket lever dock i en ständig fruktan. Speciellt när kvällarna kommer berättar många om att de tror att det kan bli en dålig natt, säger Allan Ekstedt och fortsätter:

– I det barnhem vi har inrättat förbereds just nu ett skyddsrum i källaren för att kunna ta ner barnen när det börjar tjuta.

Lviv grundades redan i mitten av 1200-talet och har under historians gång tillhört över tio olika kungariken, republiker och unioner. 

Staden har även invaderats av svenska trupper under Sveriges invasion av Polen mellan åren 1701 och 1706. 

undefined
Solomiya Krushelnytska Lvivs statliga akademiska teater för opera och balett, eller operahuset är ett av stadens stora kulturinstitutioner.

Då Lviv även varit en polsk kulturstad har staden en särpräglad centraleuropeisk profil och är också känd under det polska namnet Lwow. Staden har varit ockuperad under de båda världskrigen, först av kejsardömet Ryssland och av Nazityskland under andra världskriget. Trots detta är stadens historiska stadskärna nästan intill intakt och är nu upptagen av Unescos världsarvslista. 

Under modern tid har staden utvecklats till en hipp kulturstad men är även en viktig industristad och erbjuder också flera institutioner för studier på högre nivå och är ett centra kulturella institutioner, som bland annat det välkända operahuset. 

Pingstkyrkan i Eskilstunas missionssekreterare Allan Ekstedt berättar att man samlat in 10 000 euro i donationer till behövande internflyktingar i Lviv.
Pingstkyrkan i Eskilstunas missionssekreterare Allan Ekstedt berättar att man samlat in 10 000 euro i donationer till behövande internflyktingar i Lviv.
Lviv och vänorter

Lviv, även känd som Lvov, Lwów eller Lemberg, är en stad i västra delen av Ukraina, belägen vid foten av Karpaterna, cirka 80 kilometer från gränsen mot Polen.

Lviv ligger vid floden Poltva, en biflod till Bug, och har cirka 730 000 invånare.

Bland Eskilstuna kommuns vänorter finns bland andra Luton i Storbritannien, Mysore City i Indien, Stavanger i Norge och Usangi i Tanzania.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!