Pingstkyrkan vill hjälpa utsatta i Ukraina

Leksaker, madrasser och filtar står på listan över akuta saker som Pingskyrkan i Eskilstuna vill hjälpa till med. Nu startar församlingen en egen insamling för människor på flykt i Ukraina.

"Läget är akut", säger Allan Ekstedt på Pingstkyrkan i Eskilstuna som startat en hjälpinsamling för de som flyr i Ukraina.

"Läget är akut", säger Allan Ekstedt på Pingstkyrkan i Eskilstuna som startat en hjälpinsamling för de som flyr i Ukraina.

Foto: Privat/TT

Eskilstuna2022-02-26 04:45

– Det är många som vänder sig till oss just nu för att höra hur de kan hjälpa till. Vi bestämde oss därför igår kväll för att starta en insamling. Vi måste göra något på en gång.

Det säger Allan Ekstedt, missionssekreterare i Pingstkyrkan i Eskilstuna.

Kyrkan har flera vänförsamlingar i staden Lviv i västra Ukraina, dit många interna flyktingar nu flyr från de centrala och östra delarna av landet för att söka skydd från våldet.

– Det handlar om familjer som känner sig hotade och tar tåg eller bil. Många försöker ta sig västerut och många fastnar i Lviv.

På torsdagskvällen var Ekstedt i kontakt med två pastorer i staden som berättade att de börjat köpa in madrasser och filtar till sin kyrka för att kunna ge husrum åt flyktingar. Även det dagcenter för utsatta barn som pingstkyrkan stöttar i staden planerar att avvara rum till behövande.

– Man behöver madrasser, leksaker, filtar, mat och vatten. Vi vet inte exakt hur det här kommer gå till, om vi kommer köpa saker i Sverige och skicka ner, men mer troligt skickar vi pengar. Vi litar på våra kanaler och att det här går fram. Vi vet att varje krona blir till hjälp.

Pingstkyrkan marknadsför nu insamlingen genom sina kanaler i sociala medier men kommer också att informera om den på plats i kyrkans second hand-butik i helgen. Och det är bråttom, menar Ekstedt.

– Ju mer tiden går desto fler behövande kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!