Så hoppas regionen slippa Gallerians långtidskontrakt

När vårdcentralen Gallerian stängs i början av nästa år riskerar hyresavtalet att bli en tung black om foten på regionen i många år till. En möjlighet är att hitta en intressent som vill ta över kontraktet. "Jag är inte jättehoppfull, Eskilstunas centrum blomstrar inte", säger Helena Söderquist, chef för regionens fastighetsdrift.

Lars Lundqvist (KD) är högste ansvarige politiker för regionens hälso- och sjukvård. Han tycker inte att Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) har rätt i att efterlysa dialog inför beslutet att stänga vårdcentralen Gallerian. "De måste jobba med problemen med centrumhandeln, vi behöver se till vår verksamhet och de åtgärder vi måste genomföra i det här ekonomiskt ansträngda läget."

Lars Lundqvist (KD) är högste ansvarige politiker för regionens hälso- och sjukvård. Han tycker inte att Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) har rätt i att efterlysa dialog inför beslutet att stänga vårdcentralen Gallerian. "De måste jobba med problemen med centrumhandeln, vi behöver se till vår verksamhet och de åtgärder vi måste genomföra i det här ekonomiskt ansträngda läget."

Foto: Joakim Serrander/Magnus Grimstedt

Eskilstuna2023-11-29 17:41

Att Region Sörmland som ett led i det pågående stora spararbetet bestämt sig för att stänga minst en vårdcentral i länet – och att ett beslut i primärvårdsnämnden nyligen landade i att vårdcentralen Gallerian på Kungsgatan i Eskilstuna blir först ut – upprör. 

En som uttrycker sin kritik är kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, som ifrågasätter lämpligheten i valet av vårdcentral att spara pengar på. 

– Klart man måste ställa sig frågan som skattebetalare och Eskilstunabo hur genomtänkt detta är, med ett mycket långt kontrakt för en lokal specialanpassad för vårdcentralsverksamhet. Kostnaden kvarstår ju, säger Jansson till tidningen.

Han hade velat se att regionen hört av sig för dialog inför ett sånt här stort beslut.

– Det här påverkar stadskärnan, tillgängligheten och många Eskilstunabor.

undefined
Runt tre miljoner om året betalar regionen till fastighetsägaren Kungsleden för vårdcentralen Gallerians lokaler på gågatan i Eskilstuna. Kontraktet som sträcker sig till 2039 kan innebära att annan regional verksamhet som sitter i hyreslokaler i stan flyttas hit.

Lars Lundqvist (KD) är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvården i länet. Han hoppas på en smidig lösning på lokalproblemet.

– Kanske kan vi flytta om våra verksamheter i Eskilstuna. Och förhandlingar pågår förstås med hyresvärden. Om vi inte hittar någon annan väg får vi hoppas på en ny hyresgäst. Självklart är vi medvetna om att vi riskerar få dras med stora kostnader en lång tid framöver om vi inte lyckas lösa lokalfrågan.

Borde ni ha haft en dialog med kommunen innan ni tog beslutet?

– Nej, dialog ska vi ha där så behövs, men inte i det här fallet. Det är tufft för centrumhandeln i många städer, det är något de måste jobba med. Såsom vi måste ta ansvar för och göra nödvändiga åtgärder inom vår verksamhet, säger Lars Lundqvist.

Helena Söderquist är verksamhetsområdeschef för avdelning Regionservice, dit bland annat fastighetsdrift ingår.

– Det är vi som sitter på kompetensen och som tecknar alla hyresavtal, i Gallerians fall med fastighetsägaren Kungsleden. Och det här är ett standardavtal, som sträcker sig till 2039. 

undefined
"Jag är inte jättehoppfull. Det finns gott om tomma lokaler i Eskilstuna centrum", konstaterar Helena Söderquist och tror det blir svårt att hinna någon som är villig att ta över långtidskontraktet på vårdcentralen Gallerians utrymmen på Kungsgatan 6.

Att de regiondrivna vårdcentralerna betalar en årshyra per listad patient styrs sen av interna avtal mellan Regionservice och primärvården, förklarar hon. Hyreskostnaderna omfördelas mellan vårdcentralerna i en interndebitering.

– Men i grunden är det här alltså ett helt vanligt hyresavtal mellan oss och Kungsleden. Det kostar oss runt tre miljoner kronor om året, i kallhyra.

På Helena Söderquists avdelning pågår nu ett intensivt arbete med att se över alla regionens externa lokaler i Eskilstuna, som ett led i sparkraven.

– Vi kommer göra vad vi kan, beslutet om Gallerian togs väldigt fort. Nu blir Kungsgatan 6 ännu en pusselbit i den här översynen, och i dag har vi ingen tydlig bild av vad vi ska kunna använda utrymmena till. De är specialbyggda för vårdcentral.

Regionen har en rad olika verksamheter i hyrda lokaler runt om i kommunen, berättar hon och nämner bland annat Scenkonst Sörmland och delar av Folkhögskolan i Munktellstaden, Hjälpmedelscentralen på Fraktgatan, Sjukvårdens larmcentral på Sundbyvägen och Hållbar regional utveckling på Rademachergatan.

undefined
Eskilstuna folkhögskola huserar delvis i externt hyrda fastigheter på Munktellområdet.
undefined
Scenkonst Sörmland har stora hyrda lokaler i Munktellområdet. Regionen tittar nu på om det finns billigare alternativ, eller om verksamheter kan byta, dela eller flytta runt i ekonomiskt bättre lösningar i stan.

– Även Bup har lokaler på stan, och vi har verksamhet i fastigheten K43.

Att hitta en annan intressent som är villig att ta över kontraktet tror inte Helena Söderquist riktigt på.

– Jag var nyligen i Eskilstuna och såg alla tomma lokaler. Inget blomstrande centrum, så nej jag är inte jättehoppfull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!