Tornet ska bli ett så kallat fackverkstorn. En teknikbod som hör till tornet ska byggas intill tornet. Tornet ska enligt bygglovsansökan användas för det allmänna mobiltelefonnätet. Antennerna ska sitta nära toppen på det 48 meter höga tornet. Bakom bygglovsansökna står företaget Cellnex/On Tower Sweden som agerar på uppdrag av mobiloperatören Tre.
– Det är i grunden också någon positivt. Det bidrar till digitaliseringen och bättre täckning och att folk kan sitta hemma och jobba med hjälp av den här anläggningen, säger Staffan Lindbäck, vd Cellnex/On Tower Sweden AB.
Enligt Jasmine Sowood, PR-ansvarig vid Tre, finns det ingen risk för strålning från tornet.
– Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) finns det idag ingen påvisbar risk med strålning från basstationer. Vi följer alltid de gränsvärden som SSM rekommenderar.
Tornet planeras att byggas på Kälbyholmsvägen 4 på fastigheten Lagersberg 1:3 i Skogstorp. Tornet kommer enligt planerna att byggas bredvid den befintliga transformatorstationen vid infarten till bostadsområdet vid Kälbyholmsvägen.
Varför vill ni bygga så nära ett bostadsområde?
– Det här tornet eller de här antennerna ska ju samverka med alla de här kringliggande antennerna som finns i området där och då blir det så att för att de inte ska störa varandra utan för att de ska komplettera varandra har man ett ganska begränsat område där man kan stätta upp och installera de här antennerna och det gör att vi blir hänvisade till just de här områdena, säger Staffan Lindbäck och fortsätter:
– Det kan röra sig att man bara flyttar 100 meter så kan det bli så att man börjar störa kringliggande anläggningar. I stället för att ge teckning så blir det sämre täckning helt enkelt.
Först ville Eskilstuna energi och miljö, EEM, att tornet skulle byggas 50 meter från deras transformatorstation, bland annat på grund av att man befarade att is och snö annars skulle falla ner på stationen. Sedan det framkommit att EEM för ett par år sedan gett Cellnex ett annat besked – nämligen att tornet borde placeras bara tio meter från stationen – har EEM nu gått med på att "för denna gången" låta tornet byggas på tio meters avstånd från stationen. EEM uppger i skriftväxlingen att det är "ytterst olyckligt att det inte tidigare i processen framkommit att sökande år 2023 haft kontakt med EEM."
Cellnex har bland annat uppgett att isras aldrig varit något problem med ett så pass kort torn.
– Man skulle kunna ha ett staket runt för att minimera den risken, men normalt sett ser vi aldrig någon sånt, säger Staffan Lindbäck.
EEM har också krävt att boden ska flyttas så att den står minst sex meter från huvudvattenledningen som går i tomtgränsen. EEM har ett minimiavstånd på sex meter mellan ledning och byggnad. EEM har också uttryckt oro för att tillgängligheten till transformatorstationen skulle begränsas, till exempel om stationen hamnar innanför ett stängsel. Cellnex uppger i skriftväxlingen bland annat att företaget normalt inte stängslar in sina torn och master, men om det är ett krav från ESEM kan de göra det.
Det blir samhällsbyggnadsnämnden som fattar beslut om att bevilja bygglov efter att bland annat de närboende har fått möjlighet att yttra sig om planerna.