"Orten bortom våldet" är en metod som tagits fram av nationalekonomen Ingvar Nilsson och beteendevetaren Eva Lundmark. De har under 30 års tid arbetat med ett stort antal förändringsprojekt i olika utanförskapsområden över hela landet. En av deras slutsatser är att det inte finns några enkla, tillfälliga lösningar.
Om samhället ska lyckas lösa de stora problem som finns i vissa stadsdelar, måste kortsiktiga insatser för att stävja våldet kombineras med långsiktiga systemförändringar, något som kräver politiskt mod. Och framför allt måste en insikt spridas om att arbetet mot kriminaliteten och våld i utsatta områden i huvudsak är en kommunal fråga, inte polisiär. Det är kommunen som måste ta på sig ledartröjan i den process som krävs för att bygga ett tryggt samhälle.
Strategin kan sammanfattas i sju punkter som i korthet går ut på följande.
*Stoppa våldet och återerövra det offentliga rummet. Lyckas inte detta kommer allt annat att misslyckas.
*Se till att skolan fungerar, i synnerhet för svaga och utsatta grupper.
*Bryt individperspektivet i det sociala tänkandet och se familjen som ett sammanhängande system som måste fungera.
*Stöd föräldrarna i att vara föräldrar.
*Skapa ett anständigt boende. Minska trångboddheten och rusta upp den yttre miljön.
*Skapa jobb, även enkla sådana.
*Skapa en meningsfull fritid för de unga.
Modellen, som Eskilstuna kommun ska arbeta med, utgörs av tre faser under en 18 år lång tidsaxel. Den första fasen, som tar två-tre år, handlar om att stoppa våldet och skapa basal trygghet i utsatta områden. Det ska ske genom att göra det besvärligt för kriminella samtidigt som samhället återtar det offentliga rummet.
Den andra fasen beräknas ta tre-fem år och går ut på att skapa tillit genom att bygga upp goda allianser.
Den sista fasen uppskattas ta tio år att genomföra och går i korthet ut på att skapa bästa möjliga förutsättningar för fortsatt god utveckling.
Orsaken till att den politiska ledningen i Eskilstuna valt att arbeta med Orten bortom våldet är enligt kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) att det inte finns några egentliga alternativ.
– Vi måste hitta metoder för att vända utvecklingen. Det handlar om att samla alla krafter – politiker, kommunanställda, polisen och civilsamhället – för att jobba i rätt riktning. Eskilstunaborna är otrygga och vi måste sätta stopp för våld och kriminalitet. Vi gör mycket av detta redan i dag men behöver strukturera upp det. Med den här metoden – som är baserad på forskning – kan vi få med oss folk och få dem att förstå att det är det här vi behöver göra, säger han.
För att arbetet ska bära frukt är kommunens samarbete med polisen centralt, framför allt i den första fasen. Och i det nya samarbetsavtal som kommunen och polisen nyligen skrev under finns arbetsmetoden Orten bortom våldet med.
– Polisen är positivt inställd till detta och efterfrågar åtgärder från kommunens sida. Och vi samarbetar redan i dag inom en rad olika områden, bland annat kameraövervakning och sökandet efter droger på skolorna.
Hur mycket pengar räknar ni med att satsa på att jobba med "Orten bortom våldet"?
– Vi i majoriteten har satt av tio miljoner kronor för att sätta igång med detta. Sedan är det ju så att vi har resurser redan i dag. Frågan är dock om vi gör rätt alla gånger. Jag tror att pengarna måste användas på ett mer effektivt sätt, säger Jimmy Jansson som inte tror att Eskilstunaborna ska behöva vänta i 18 år innan "arbetet är klart".
– Det kan gå fortare i Eskilstuna. Vi är redan igång och det märks, med de satsningar vi gör i Fröslunda och med de kameror som nu sätts upp. Men det räcker inte. Vi vill nu lägga en grund som på sikt vänder trenden. Det kräver närvaro och ett arbete med att bygga tillit, möten och relationer i de stadsdelar där tilltron till framtiden och det goda samhället vacklar.
Jimmy Jansson betonar vikten av att bygga sociala strukturer så att människor vågar agera mot brottsligheten.
– Det handlar både om att få folk att våga vittna men också om att tidigt sätta ner foten när individer gör fel. Men det krävs också att det börjar knarkas mindre. Knarket, som finns i alla samhällsklasser idag, göder brottsligheten. Här måste varje förälder vara extremt vaksam. Utöver allt detta måste Eskilstunas del av flyktingmottagandet minska. Detta för att inte spä på det som bland annat leder till arbetslöshet, trångboddhet, klyftor, sociala problem och i yttersta fall kriminalitet.
Att få till en ny fungerande organisation med fältarbetare hör också till bilden.
– Det har högsta prioritet och där finns det egentligen inga ekonomiska hinder. Det handlar mer om hur man skapar en grupp som känner trygghet och förtroende i en otroligt hård och utsatt arbetsmiljö. Och den gruppen kan komma att bestå av folk från både socialförvaltningen och kultur- och fritid, eventuellt också med aktörer från den ideella sektorn. Min förhoppning är att vi har en sådan organisation på plats innan året är slut, säger Jimmy Jansson.