Planer på LSS-boende får paret att vilja sälja huset

Lugnet och naturen lockade Angelica och Marcus till huset i Jäder. Nu gör kommunens plan för ett nytt LSS-boende att paret överväger att flytta.

Kommunens planer för ett LSS-boende gör att Marcus Långvik och Angelica Lundin överväger att sälja sitt gemensamma hem.

Kommunens planer för ett LSS-boende gör att Marcus Långvik och Angelica Lundin överväger att sälja sitt gemensamma hem.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-10-04 13:23

– Vi bodde mitt i stan innan, och det var mycket polisbilar och man sov inte på nätterna. Jag har alltid älskat djur och natur. Den här tomten var perfekt, här får katten ströva fritt och vi har gott om plats för våra kaniner, säger Angelica Lundin, 23.

– Fördelen här är att man inte har några grannar, säger partnern Marcus Långvik, 27.

Paret beskriver tillvaron i huset som närmast idyllisk – tills en dag i juli då en granne knackade på och informerade om kommunens beviljade bygglov för ett LSS-boende 120 meter från parets tomt.

– Det var första gången vi hörde talas om det. Det kändes inte bra alls. Som vi förstod det är det svårplacerade brukare som ska flytta in. Vi har både vår dotter som ska växa upp och flera djur, och man vet inte vad det är för människor som ska flytta in. Byggs det kommer vi inte att vilja bo kvar, för vi kommer inte att känna oss trygga, säger Angelica Lundin. 

undefined
Paret beskriver tillvaron i huset som närmast idyllisk – tills en dag i juli då en granne knackade på och informerade om kommunens beviljade bygglov för ett LSS-boende 120 meter från parets tomt.

En källa till oro är enligt paret återkommande rymningar från ett LSS-boende som ligger längre bort. Andra orosmoment gäller husvärdet och en rädsla för att djur och ägodelar ska komma till skada.

– Man undrar vad de är kapabla till och det är inte bara vi som oroar oss, säger Marcus Långvik.

– Och varje gång någon rymmer eller går vilse måste de ringa in polisen, så det är redan mycket polisbilar här, säger Angelica Lundin.

Det här är ju utsatta människor. Vart ska de ta vägen om de inte kan vara här?

– Det känns som att det borde finnas ställen där folk inte bor så nära. Vi har ingenting emot människorna, utan det är närheten som är problemet. 

Paret är kritiska till att de inte fått någon information, och därmed ingen chans att överklaga, innan kommunen beviljade bygglov. Angelica berättar att hon sedan beskedet mejlat kommunen, länsstyrelsen och politiker utan att få svar.

undefined
Marcus och Angelica på platsen där LSS-boendet beviljats bygglov.

Flera grannar har överklagat beslutet, och ärendet har nu gått vidare till länsstyrelsen för bedömning. Eskilstuna kommuns bygglovschef Sofia Lindén menar dock att kommunen har agerat enligt praxis när de enbart informerat grannar som har en direkt tomtgräns till fastigheten.

– Vi har handlagt ärendet som vi handlägger alla bostäder och gör ingen skillnad utifrån vilka som ska bo i bostäderna, säger hon.

Anders Karlsson, som är verksamhetschef för vård- och omsorgsförvaltningen, menar att de boendes oro är obefogad och bottnar i okunskap. 

– Det är en rädsla för det okända, men å andra sidan kan man inte förutse om någon annan skulle bygga en villa i närheten och vem som flyttar in där. De här brukarna behöver lugn runt omkring sig, det är därför vi sökt oss till platsen.

Han förklarar vidare att boendet är särskilt viktigt, då åtta brukare som tidigare behövt placeras utanför kommunen nu får en chans att komma närmare nära och kära.

– De har inte mått bra av de externa placeringarna, så nu ska de få komma hem. Att de skulle utgöra en fara stämmer inte. Det handlar inte om några utåtagerande personer. Att de är svårplacerade handlar om att de inte kan bo i stadsmiljö, där det är mycket folk och shopping. Det finns en okunskap kring de här boendena.

Anders Karlsson menar också att förvaltningen erbjudit sig att komma ut och träffa grannarna.

– I somras ringde någon och ville träffa oss för att få mer information, och vi bad dem att återkomma efter semestern, men det har inte hänt. Vi kan mycket väl tänka oss att komma ut och prata.

Angelica Lundin och Marcus Långvik har dock varken fått svar eller kontaktats av kommunen.

LSS-boende

Bostäder med särskild service för vuxna enligt LSS kallas för LSS-boenden, och är bostäder som är anpassade för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

Målet med boendena är att personer med funktionsnedsättningar ska kunna leva och bo så likt andra människor som möjligt. I ett LSS-boende finns dygnet-runt personal som hjälper boende med sina dagliga behov. 

Boendena får inte likna en institution utan ska fungera som personens privata hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!