I den detaljplan för Årby Norra som vann laga kraft i somras ges möjlighet att bygga 700 bostäder mellan idrottsplatsen och den befintliga bebyggelsen i Årby. Fem byggherrar är aktuella för att exploatera området genom att bygga bostäder, äldreboende, trygghetsbostäder och en ny förskola på den mark som i dag huvudsakligen är en parkeringsplats som rymmer 800 bilar.
Bland Årbyborna har frågan om hur det framtida parkeringsbehovet ska lösas varit ett orosmoment. Från kommunens sida har svaret varit att det totalt kommer att finnas 1 000 p-platser när området är färdigbyggt. Av dem ska 450 rymmas under de nya bostadshusen som byggs och resten i ett nytt stort parkeringshus.
Att det blir en förändring, och att de boende får gå en längre bit till och från bilen, är något de boende får räkna med har det hetat.
Men lösningen med ett nytt p-hus ser inte ut att bli av.
– Förslaget om ett p-hus är inget vi inom den politiska majoriteten tror på längre. Uträkningar som gjorts visar att det skulle kosta 1 200 kronor i månaden att ha bilen där. Det är inte rimligt och sannolikt inte en summa som de nuvarande Årbyborna skulle vara beredda att betala. Så om vi bygger ett p-hus är risken stor att det skulle stå tomt, säger Jimmy Jansson.
Tjänstemannaorganisationen har nu fått i uppdrag att tillsammans med de berörda byggherrarna titta på andra alternativ.
– De får försöka hitta en lösning som svarar bättre mot behoven och med en lägre kostnad. Det kan handla om ett p-hus med enklare konstruktion eller så kanske det finns andra lösningar. I vilket fall så finns det gott om ytor i området för möjliga parkeringar.
Rickard Ålund är chef på kommunens fastighets- och exploateringsenhet och en av dem som ska utreda parkeringsfrågan.
– Vi jobbar med detta och ska presentera ett förslag för politikerna under våren. Det handlar också om att försöka hitta tillfälliga parkeringslösningar när de olika byggprojekten pågår. Ett sådant alternativ är en plats norr om Bollhuset, säger han.
I planen för området var det nu ifrågasatta p-huset sammanbyggt med ett 70 meter högt hus. Huruvida höghuset kommer byggas eller inte är oklart.
– Det får vi se, det kanske dröjer ett antal år. Det viktigaste är att vi får fart på bostadsproduktionen i området, säger Jimmy Jansson.
Av de fem berörda byggbolagen har fyra nyligen tecknat avtal med kommunen om köp av mark med byggrätter. Det är Kommunfastigheter, Frense Living Bygg, SB i Eskilstuna (Klara Framtid) och Svenska Stadsbyggen i Nacka. Den totala köpeskillingen uppgår till 88,8 miljoner kronor.
– Det blir ingen jättevinst för kommunen. Det mesta går åt till att bekosta infrastruktur där det ska byggas; gator, belysning, ledningar för vatten och avlopp med mera, säger Jimmy Jansson och tillägger att det femte aktuella byggbolaget, Reinhold Gustafsson Förvaltning, är fortsatt intresserade och att kommunens dialog med bolaget fortgår.
I avtalen framgår att de nya fastighetsägarna ska fortsätta upplåta marken för parkering fram till dess att byggnation inleds, något som kommer att ske i etapper.
Enligt Rickard Ålund tyder det mesta i nuläget på att Frense Living blir det företag som startar sitt projekt först, följt av Eskilstuna Kommunfastigheter.