De tar fajten mot planerna i Hugelstaskogen

Swerocks lugnande ord om att bergtäkten inte ska medföra några negativa konsekvenser ekar tomt och falskt i mångas öron.

Lisa Afzelius Sollenberg.

Lisa Afzelius Sollenberg.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna2021-04-30 05:54

Kritiska och oroliga röster kommer från flera håll, bland annat från kommunledningen, boende i Odlaren, Römossen, från golfklubben som expanderar verksamheten i riktning mot Hugelsta och från de närboende.

Bo Nordgren köpte Svista Nedergård 2018 och flyttade från Stockholm till Eskilstuna. Möjligheten att kunna bo nära stan men med lantlig känsla var avgörande. Huset med anor från 1600-talet ligger mindre än tio meter från den väg som Swerock avser att årligen transportera upp till 600 000 ton stenmaterialet på. 

Bo Nordgren har svårt att förlika sig med den tanken.

undefined
Bo Nordgren bor vid Svista Nedergård.

– Jag tänker främst på min dotters säkerhet. Vi köpte huset för att hon skulle kunna röra sig fritt i trädgården. 170 tunga fordon per dag medför ganska mycket avgaser, damm och vibrationer. 

Swerock har erbjudit sig att sätta upp ett bullerplank men Bo Nordgren tror inte att det skulle förbättra situationen nämnvärt.

– Jag skiftarbetar och behöver kunna sova på dagen. Funkar det inte med buller och vibrationer kanske jag blir tvungen att flytta, och det blir nog inte så enkelt med den värdeminskning som en bergtäkt i närheten rimligen medför, säger han.

Längre upp mot skogen, vid Hugelsta gård, bor Lisa Afzelius Sollenberg.

– För oss som bor här är det ett jätteintrång att rätt över gården få hundratals transporter om dagen. Eskilstunaborna blir också av med ett unikt rekreations- och friluftsområde när en yta stor som 40 fotbollsplaner blir ett inhägnat industriområde. Att lägga en bergtäkt tre kilometer från Eskilstuna centrum är fruktansvärt, säger hon.

undefined
Lisa Afzelius Sollenberg.

Lisa Afzelius Sollenberg anser att flera viktiga frågor kring miljökonsekvenserna ännu inte är utredda. Hon tror heller inte att det kommer att finnas behov av den stora mängd material som Swerock vill bryta. 

– Jag tror det handlar om att Peab (som äger Swerock) vill in på den lokala marknaden där stora konkurrenter, som NCC och Skanska, redan finns. Behoven i Eskilstuna kan tillgodoses utan den här täkten.

Bergtäktsplanerna har även lett missnöje hos Eskilstuna GK. Golfklubben håller som bäst på att bygga nya toppmoderna klubblokaler vid Ekängen och har inlett en omfattande utbyggnad av golfbanan, med nya hål i riktning mot Hugelstaskogen. 

undefined
Richard Svalling, klubbchef Eskilstuna GK.

Klubbchefen Richard Svalling säger att Swerocks planer frontalkrockar med klubbens egna.

– Jag trodde inte att det var sant när jag fick höra talas om det. Att placera en av Sveriges största bergtäkter så nära stan är helt orimligt. Sprängningar och ljudet av en stenkross är inget som gynnar oss eller Eskilstuna. Det är ett extremt dåligt ställe att ha en bergtäkt på, säger han.

Eskilstuna kommun har i ett tidigare samrådsyttrande lyft fram argumentet att en bergtäkt i Hugelstaskogen vore oförenlig med stadens planerade utveckling och ett hållbart samhällsbyggande. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) säger att den uppfattningen kvarstår. Enligt Jansson väntas staden växa österut och även om kommunen inte har något veto i frågan kommer striden att tas.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

– Frågan ligger inte i våra egna händer men vi kommer att vara tydliga med vad vi tycker. Eskilstuna växer åt det hållet och det kan komma nya bostäder. Det handlar om ett uppskattat naturområde, relativt nära stadskärnan. Många Eskilstunabor upplever området som viktigt, och det gör även vi, säger han.

Swerock har erbjudits men avböjt möjligheten att kommentera planerna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!