Varje år gör ESEM en plockanalys där de tar ett antal svarta påsar, restavfall, från insamlingen i Eskilstunas villakvarter som har färgsortering och går igenom innehållet. I 2020 års analysering visar det sig att Eskilstunaborna blir bättre och bättre på att sortera rätt.
– Plockanalysen var riktigt glädjande, säger Kent Briby.
I ett cirkeldiagram delas påsens innehåll upp i olika färger efter sortering. Blått är produkter som kan lämnas för återvinning, exempelvis förpackningar och tidningar. Grönt är matavfall som skulle gå att återvinna. Gult är elprodukter och grått är farligt avfall. Rött är övrigt avfall som ska ligga i restpåsen och har hamnat helt rätt.
– Om man sorterar allt rätt så ska påsen bara innehålla restavfall, 100 procent rött.
I en jämförelse mellan 2018 års plockanalys och den som gjordes 2020 har mängden rätt sorterat avfall, restavfall, stigit från 32,7 procent till 43,25 procent. Detta innebär att övriga delar i restavfallspåsen har minskat.
– Vi går verkligen åt rätt håll, analysen visar att det har minskat med samtliga fraktioner, el, farligt avfall, matavfall och förpackningar i restavfallspåsen, konstaterar Kent Briby.
Eskilstunabornas villaägare som sopsorterar lämnade 2020 cirka 8 000 ton material som färgsorterades på återvinningscentralen Lilla Nyby i Eskilstuna.
– Cirka 46 procent är restavfall. Det blir runt 3 680 ton sopor i de svarta påsarna.
När han räknar om de 3 680 ton soporna via cirkeldiagrammet visar det sig att villaägarna i Eskilstuna slänger 938 ton matavfall fel och 1 144 ton förpackningar likaså.
– Mat och förpackningar vill vi sortera ut mer från restpåsen, även om vi gör fantastiska framsteg så kan vi göra ännu mer.
I påsen för övrigt hushållsavfall ska sådant slängas som inte går att återvinna, exempelvis blöjor, kvitton, tops och hushållspapper. Materialet skickas till förbränning i kraftvärmeverket i Västerås och blir till värme och el.
– Vi har satt upp mål att nå för varje år. Vi siktar mot en nollvision men den blir inte lätt att uppnå. År 2023 ska det vara 45 procent rätt i den svarta påsen, vi är nästan där 2020 vilket är lovande. År 2025 har vi sagt 60 procent rätt i restavfallspåsen. Bort med mer mat och förpackningar så går detta att nå, säger Kent Briby och avslutar:
– Det är viktigt att restavfallspåsen används till rätt saker.