Förra året sjösatte Eskilstuna kommun ett projekt för att komma åt välfärdsbedrägerier och felaktiga utbetalningar av bidrag. Med fokus på brottslig aktivitet kring bland annat skenäktenskap, svartkontrakt och bilmålvakter är målet att identifiera och stoppa fusket.
På onsdagen fattades beslut om att förstärka och utveckla den organisationen med hjälp av fler berörda myndigheter.
– Vi ser en enorm fördel med att dela information för att komma åt den här typen av problem, säger Fredrik Krait, områdeschef på arbetsmarknad- och vuxenförvaltningen.
Han uppskattar att tio procent av kommunens bidragsutbetalningar hamnar hos människor som inte är berättigade till dem, men säger samtidigt att mörkertalet kan vara stort.
– Det finns inte skäl att tro att Eskilstuna skulle ligga under den nivå på fusk som Delegationen mot felaktiga utbetalningar kommit fram till.
Samarbetet inkluderar bland andra Polisen, Migrationsverket, CSN, Skattemyndigheten och Kronofogden – myndigheter som var och en för sig sitter på information som kan vara intressant för varandra.
Thomas Karlsson, sektionschef vid Polisen i Sörmland, ser samarbetet som ett brottsförebyggande projekt och myndigheten kommer bistå med flera bedrägeriutredare.
– Kan vi identifiera nya brottstrender tidigt så ökar också möjligheterna att sätta stopp för dem. Bedragarna vill alltid åt pengarna och ändrar ständigt tillvägagångssätt för att lyckas. Vi ska arbeta proaktivt och vara med och täppa till de här luckorna.
Han ser en trend i att tjuvarna på senare år försöker komma åt pengar från kommun, stat och landsting och ser ett stort behov av en grupp som arbetar mot just bidragsbrott.
– Bedrägerier är de nya tjuvbrotten, säger Thomas Karlsson.
Det gemensamma arbetet ska drivas av Eskilstuna kommun och syftar till att öka kunskapen kring bidragsbrott. Utredningarna ska genomföras systematiskt och strukturerat över myndighetsgränserna för att på så sätt nå effektivt resultat.
Anna Hugoh, sektionschef på Kronofogdemyndigheten, tror att informationsutbytet kan bli en framgångsfaktor för att stoppa bidragsfusket.
– Jag vet att vi på Kronofogden kontinuerligt ser uppgifter som kan vara intressanta för andra myndigheter. Genom att ta initiativet kan vi hjälpa andra även om det inte direkt rör vår verksamhet, säger hon.