"Bedömningen är att det finns betydligt fler vapen"

Polisen har tagit 18 vapen i beslag hittills i år. Men det är sannolikt bara en liten del av alla vapen som finns i Eskilstuna, tror Oscar Nissfolk, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

Oscar Nissfolk, tillförordnad polisområdeschef i Eskilstuna.

Oscar Nissfolk, tillförordnad polisområdeschef i Eskilstuna.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-07-26 16:48

Det rör sig nästan uteslutande om handeldvapen, det vill säga pistoler och revolvrar, enligt Oscar Nissfolk.

– Det är vapen som är enkla att bära med sig och gömma undan, säger han.

Hittills i år har polisen kunnat bekräfta att 18 skottlossningar ägt rum i Eskilstuna, de flesta härförliga till konflikten mellan olika kriminella nätverk i stadsdelarna Skiftinge och Årby. Just nu har polisen alltså tagit ett vapen per skottlossning. Men Nissfolk tror att det ändå bara är en liten del av alla vapen som finns i omlopp.

– Om vi ser till antalet vapen som vi har tagit i beslag, de konflikter som pågår mellan stadsdelar och andra individer som kan tänkas ha vapen går det att dra slutsatsen att det sannolikt finns betydligt fler i Eskilstuna, säger Oscar Nissfolk.

Var kommer alla vapen ifrån?

– Dels från öststaterna sedan kriget på Balkan, dels har vi sett över tid hur man plockar in pluggade vapen som individer i Sverige ägnar sig åt att göra funktionella igen, säger Oscar Nissfolk.

Har något av vapnen gått att knyta skjutningarna?

– Ja, det har gått i några fall.

Hur är vapnen gömda när ni hittar dem?

– På alla tänkbara platser. Det kan vara så att tongivande aktörer låter andra individer förvara vapnen, företrädesvis yngre människor. Vi har även anträffat vapen i gömmor på platser som vi hittat efter att allmänheten hört av sig.

Polisen har alltsedan i våras arbetat i insatsen "Disa" med anledning av skjutvapenvåldet. Än så länge finns inga ambitioner att avveckla operationen.

– Vi befinner oss fortsatt i ett rött läge. Det betyder att det är en förhållandevis hög risk att nya våldsbrott kan komma att ske, säger Oscar Nissfolk.

Samtidigt har polisen märkt ett skifte i Eskilstunabornas benägenhet att berätta vad de vet för polisen. Nu vågar fler vittna. "En klar framgångsfaktor", enligt Nissfolk.

– Jag tror att det beror på att man är less, trött och förbannad på det som sker eftersom det skapar så pass mycket osäkerhet i områdena.

Hur länge konflikten kommer att pågå vågar Nissfolk inte sia om. Men han säger att polisen lärt sig mycket under det gångna halvåret.

– Vi har en god lägesbild kring de individer som rör sig i de här nätverken. Nu gäller det att hitta ingångsvärden för att kunna gripa dessa misstänkta för brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!