Polisen i stor insats mot A-traktorer: "Ungdomar dör"

Under två dagar har polisen i Eskilstuna och Strängnäs gjort gemensam sak i jakt på olagliga A-traktorer. "Vår bild är att en klar minoritet av de här fordonen är lagliga", säger trafikpolis Anneli Ruuska.

En av de trimmade A-traktorerna som stoppades under den riktade insats mot olagliga A-traktorer. Anneli Ruuska (bilden) deltog för Eskilstunapolisens räkning.

En av de trimmade A-traktorerna som stoppades under den riktade insats mot olagliga A-traktorer. Anneli Ruuska (bilden) deltog för Eskilstunapolisens räkning.

Foto: Polisen, Torsten Braf

Eskilstuna2021-06-03 12:37

En särskild insats riktad mot A-traktorer, mopedbilar och mopeder har under tisdagen och onsdagen pågått i Eskilstuna och Strängnäs. Polisen har beslagtagit ett antal fordon för teknisk undersökning och flera personer misstänks för olovlig körning.

– De här fordonen har inte varit i lagligt skick, utan gått betydligt fortare än vad de ska, säger Anneli Ruuska, trafikpolis i Eskilstuna.

A-traktorer är ombyggda personbilar med begränsade hastigheter och normalt sett en spärrad växellåda. A-traktorn kräver AM-körkort och får köras i högst 30 kilometer i timmen. Den kan dock med relativt enkla medel "trimmas" för att kunna köras lika snabbt som en vanlig bil.

– Det inträffar olyckor varje år med den här typen av manipulerade fordon där ungdomar skadas och dör.

undefined
"Vår bild är att en klar minoritet av de här fordonen är lagliga", säger trafikpolis Annelie Ruuska som deltog i veckans insats mot A-traktorer.

– Allmänheten stör sig också på deras framfart. Vi får många samtal från folk som kör sina personbilar på 70-vägar och blir omblåsta av de här fordonen med röd varningstriangel bakpå. Samma sak med snabba mopeder i bostadsområden. De här ungdomarna är en fara både för sig själva och andra.

Den 15 juli förra året förenklades de tekniska kraven vid ombyggnation av en bil till A-traktor. Enligt Transportstyrelsen har antalet registreringsbesiktade A-traktorer ökat med över 27 procent sedan dess, och totalt finns i dag över 36 000 A-traktorer i Sverige.

Enligt Anneli Ruuska bedömer polisen att majoriteten av alla A-traktorer i Eskilstuna och Strängnäs har manipulerats på ett eller annat sätt.

undefined
En trimmad moped som stoppades i samband med polisens insats i Eskilstuna och Strängnäs.

– Vår bild är att en klar minoritet av de här fordonen är lagliga. Det är ett stort problem i vårt område, och vi vill verkligen uppmana föräldrar att ha koll på och kontrollera sina ungdomars fordon. Vi gör inte det här av ondo, utan för att ungarna inte ska skadas eller dödas.

Den som kör ett manipulerat fordon gör sig skyldig till olovlig körning och kan dömas till böter eller, om brottet är grovt, fängelse i högst sex månader. En fällande dom kan leda till återkallat AM-körkort och spärrtid under vilken man inte får körkortstillstånd.

I vissa fall, konstaterar Anneli Ruuska, gör sig även föräldrarna skyldiga till brott.

– Vi har flera exempel på föräldrar som är mycket väl medvetna om att fordonet är manipulerat, men låter ungarna köra ändå. Då riskerar de själva att åka på tillåtande av olaga körning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!