Den senaste tiden har debatten om kriminella klaner blossat upp rejält. Det handlar om släktbaserade nätverk vars grundbult är blodsband och som inte sällan agerar som en stat i staten med parallell rättsskipning, stort våldskapital och total tystnad gentemot polisen.
I helgen medverkade Mats Löfving, biträdande rikspolischef, i SR:s lördagsintervju och konstaterade då att det finns minst ett 40-tal kriminella klaner spridda över landet. Många av dessa, menar han, har kommit till Sverige enkom för att etablera sig i kriminalitet.
– Hela familjen, hela släkten, hela klanen uppfostrar sina barn för att ta över styrningen av den kriminella organisationen. De här barnen har ingen ambition att bli en del av samhället. De har en ambition, redan sedan födseln och uppväxten, att ta över i kriminalitet, säger han i intervjun.
Eskilstuna har sedan flera år tillbaka problem med organiserad brottslighet. I en artikelserie i tidningen tidigare i år berättade en rad samhällsaktörer om vad de ser som en allvarlig, och eskalerande, situation kring kriminaliteten i kommunen. Det handlar om en tilltagande tystnadskultur, grövre våld och gärningsmän som blir allt yngre.
– Vissa delar av stan är helt präglade av de kriminella kretsarna. Där skräms människor till tystnad, sade Mehmed Hasanbegovic, socialchef i Eskilstuna kommun, om situationen.
Tidningen berättade i samma veva om Maya vars familj, som bor i en stad i Sörmland, utpressas av kriminella och tvingas "böta" miljonbelopp.
Enligt Mats Löfving finns exempel på hur klaner infiltrerat det politiska livet för att påverka styret i kommuner. I huvudsak är det dock narkotika, bedrägerier, ekonomisk brottslighet och just utpressning som utgör basen i klanernas kriminalitet.
Den biträdande rikspolischefen pekar ut sex städer – Stockholm, Malmö, Göteborg, Jönköping, Landskrona och Södertälje – som särskilt utsatta. Men kriminella klaner finns även i Eskilstuna, säger Jan Hofvenstad, chef för underrättelsesektionen i polisregion Öst, till Aftonbladet.
Christer Sjöqvist, lokalpolischef i Eskilstuna, vill inte gå så långt.
– Vi har olika typer av kriminella nätverk hos oss, och det kan vara olika saker som håller ihop dem, däribland nätverk med stark sammanhållning på grund av släktskap i ledande positioner. Men om vi verkligen pratar klankultur så känner jag inte till att det finns något sådant i Eskilstuna, säger han.
– Däremot finns det grov kriminalitet i Eskilstuna som påverkar tryggheten i vissa delar av kommunen och en våldsspiral som är helt oacceptabel. Vi har en allvarlig situation, det går inte att sticka under stol med, och den måste vi fortsätta jobba långsiktigt med för att få stopp på. Men bilden på riksnivå stämmer inte med min bild i Eskilstuna. Samtidigt sitter underrättelsesektionen på mer fördjupad kompetens än jag.
Per Brinkemo, journalist och författare som skrivit boken "Mellan klan och stat" har jämfört klanerna med den italienska maffian som även den präglas av lojalitet och tystnad – och spänner över generationer. I SVT:s Morgonstudion pekade han under onsdagen ut klanstrukturer som ett allvarligt samhällshot.
– Om det äter sig in i förvaltningarna, i strukturerna, i näringslivet – då går vi mot ett korrupt samhälle. Det här riskerar att på sikt bli systemhotande.