– Jag kan bara uppmana: Fortsätt göra anmälningar, se det inte som att det är tröstlöst.
Det säger Peter Bergkvist om cykelstölder. Han är gruppchef för enheten som hanterar mängdbrott i Eskilstuna. Det är alltså inte tröstlöst trots att cykelstölder, precis som många andra mängdbrott, är svåra att utreda.
– Flertalet av ärendena som kommer in kommer inte ens vidare till mig och min utredningsgrupp. För att det ska komma till oss så krävs det att det finns någon typ av iakttagelse eller uppslag på vem gärningspersonen skulle kunna vara. Eller att vi har en misstänkt. Det måste finnas någonting vi kan jobba med.
Hans beskrivning bekräftas av statistik från Brottsförebyggande rådet. I statistiken över handlagda brott i polisregion öst, där Sörmland ingår tillsammans med Jönköping och Östergötlands län, syns totalt 8131 cykelstölder förra året. 7454 av dessa avskrevs direkt. Av de 677 cykelstölder som utreddes så väcktes åtal i 28 fall. Det ger en lagföringsprocent på fem procent.
– Har vi en misstänkt är det ofta så att en polispatrull anträffat någon med en misstänkt stulen cykel. Polispatrullen kan ha sett att cykeln har ett sönderbrutet lås, att ett ramnummer är bortskrapat eller att det finns andra omständigheter som gör att vi kan misstänka att cykeln är stulen.
Då gäller det för polisen att kunna identifiera vilken cykel det handlar om och vem som egentligen äger den. Och det är här det blir problem.
– Tyvärr är det många gånger vi inte lyckas härleda, vi misstänker att cykeln är stulen men vi vet inte var den kommer ifrån.
Många känner kanske att det inte är någon idé att anmäla eftersom "polisen ändå inte gör någonting"?
– Det är ett återkommande problem. Vi har ganska många cyklar i beslag, både inlämnade som hittegods samt att vi tagit cyklar i beslag, där vi inte vet var cykeln kommer ifrån. Vi vet inte vem som äger cykeln helt enkelt. Vi kontrollerar identifieringsuppgifter på cyklarna. Det finns ramnummer och andra märkningar men blir det inte någon träff i systemet så vet vi inte. Det kan vara så att cykeln är stulen men kan inte matcha ihop den med en anmälan.
Peter Bergkvist ser i sitt arbete hur viktigt det är att stöldbegärliga ägodelar är dokumenterade. Att exempelvis ramnumret finns nedtecknat så att det kan läggas in i anmälan om cykeln skulle bli stulen.
– Vi hanterar väldigt mycket gods i min arbetsgrupp där mycket av arbetet går ut på att härleda och försöka se var godset kommer ifrån. En uppmaning från oss är definitivt att fota av kvitto och ramnummer så fort man har köpt en cykel, det gäller även av annat som hemelektronik, så att vi har ett underlag och har något att leta efter. Det är ju också en förutsättning för att vi ska kunna få någon lagförd för det.
Ibland händer det att polisen hittar lager eller större gömmor med stöldgods. Då är det tacksamt om det finns anmälningar att knyta godset till.
– Det kan vara frustrerande. Det kan vara hundratals med godspunkter som vi letar efter men där vi inte får någon träff i våra register. Vi hittar inte annat än något enstaka som är anmält stulet men av sammanhanget förstår man att sakerna är tillgripna.
Desto viktigare är det att det finns en grundlig polisanmälan.
– Oavsett hur lång tid det har gått så förtar det inte hur viktigt det är att göra en ordentlig anmälan.