Polisen om mordet: "Vi har börjat dra vissa slutsatser"

Polisen har fått in mycket av information och vittnesuppgifter om mordet vid Rekarnegymnasiet i torsdags. Än finns ingen misstänkt för gärningen – men polisen är hoppfull.

En minnesplats med ljus och blommor har växt fram vid Rekarnegymnasiet.

En minnesplats med ljus och blommor har växt fram vid Rekarnegymnasiet.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna2023-04-11 18:55

Mordet på en 18-årig pojke vid Rekarnegymnasiet i torsdags har skapat ilska och oro hos många. Platsen det skedde på, och det avrättningsliknande tillvägagångssättet, har även påverkat luttrade poliser.

Camilla Helgesson, tillförordnad chef för Sörmlandspolisens utredningssektionen, säger att mordet berört.

– Det är ingen vanlig dag på jobbet och vi är många som tycker att det som har hänt är fruktansvärt. Vi jobbar väldigt intensivt med den här utredningen. Vi jobbar på flera plan, dels med de uppgifter vi har fått in, dels med att säkerställa tryggheten på kort och lång sikt, säger Camilla Helgesson.

undefined
Camilla Helgesson, tillförordnad utredningschef i Sörmland.

Inga gripanden har skett och ingen misstänkt är heller anhållen sin frånvaro.

– Vi är fortfarande tidigt i utredningen och håller som bäst på att samla på oss information, se samband och lägga pussel.  Många ungdomar hade slutat skolan och fanns på plats. Det gör att vi håller väldigt många vittnesförhör, vi går igenom filmmaterial och knackar dörr. Det har varit en intensiv helg där många har jobbat väldigt hårt under många timmar sedan det här hände, säger Camilla Helgesson.

Polisen utgår fortfarande från att det rör sig om två gärningsmän och att de finns kvar i Eskilstuna.

– Vi jobbar på det spåret. 

I vilken riktning gärningsmännen flydde kan utredningschefen inte säga, och vittnesuppgifterna är inte samstämmiga.

– Det kan vara många människor som försvinner åt olika håll när det händer något hemskt. Det kan vara svårt att veta vilka som är vilka.

– I slutet av veckan, när vi själva har en bättre bild av händelsen hoppas jag kunna berätta mer om läget. Vi vet vad som har hänt och har börjat kunna dra vissa slutsatser. Tydligare än så kan jag tyvärr inte vara, säger hon.

undefined
Än har polisen ingen misstänkt för mordet på 18-åringen.

Enligt utredningschefen har allmänhetens vilja att kommunicera med polisen varit förhållandevis god.

– Vi märker att fler vill prata. Många är visserligen rädda men de är också trötta på våldet. När det kryper närmare och sker utanför en skola, där många har sina barn och ungdomar, är det många som känner att det räcker nu. Det är inte okej. Jag skulle säga att folk är mer benägna att prata med oss nu än tidigare.

Enligt Camilla Helgesson kan man även skönja en viss samarbetsvilja från de kriminella.

– I de kriminella kretsarna finns det dock en tystnadskultur. Även om man skulle vilja prata med polisen är det få som vågar. Det ser att ena dagen kan man vara en del av gänget, nästa dag kan man vara den som gänget inte vill ha kvar. Relationerna är väldigt flyktiga och förändras snabbt. Vi upplever att allt fler känner att de inte orkar leva under den här pressen.

Konflikterna mellan gängkriminella i Eskilstuna graderas i dag som gul, mitt mellan grön och röd. Vid röd är risken för nya våldsdåd överhängande.

Under tisdagen förändrades inte klassningen men Camilla Helgesson utesluter inte att underrättelseavdelningen inom kort ändrar till röd.

Det bedöms enligt utredningschefen i vart fall finnas en risk för vedergällning för mordet. Hur hög risken är kan hon inte bedöma.

– Jag har inte varit med vid underrättelseavdelningens möten och vet inte hur de resonerar, säger hon.

Tror du att polisen löser mordet?

– Jag är hoppfull, absolut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!