Polisen slog till i riktad insats mot a-traktorer

Ingripandepolisen, områdespolisen och trafikpolisen gjorde gemensam sak. I en riktad insats slog de till mot a-traktorer vid Tuna park. Resultatet? Flera böter, en anmälan om olovlig körning och en a-traktor som togs i beslag.

I fredags slog polisen till mot stöket kring a-traktorerna vid Tuna park. "Vi nöjer oss inte med den här insatsen. Om det här fortsätter kommer det bli fler insatser" säger Martin Gunnarsson, gruppchef.

I fredags slog polisen till mot stöket kring a-traktorerna vid Tuna park. "Vi nöjer oss inte med den här insatsen. Om det här fortsätter kommer det bli fler insatser" säger Martin Gunnarsson, gruppchef.

Foto: Privat/polisen

Eskilstuna2022-10-11 15:23

– Ofta åker vi dit med en eller två bilar och reagerar på det vi ser direkt. Men nu gjorde vi en mer riktad insats där vi avsatte några patruller med inriktning att titta på det här. Även trafikpolisen var med, säger Martin Gunnarsson som är gruppchef vid polisen i Eskilstuna.

undefined
Martin Gunnarsson är gruppchef vid polisen i Eskilstuna. "Det här är en del i den lokala problembilden som vi behöver jobba med. Även om det förekommer grövre våld så kan vi inte släppa allt annat."

Det var i fredags som ingripandepolis, områdespolis och trafikpolis genomförde den riktade insatsen mot a-traktorer på parkeringarna vid Tuna park.

– Det är kvällstid, gärna fredag- och lördagkvällar, som det samlas ett större antal ungdomar. Boende där har uttryckt att det blir störande, det är nedskräpning, det spelas hög musik och buskörs. Det blir inte ett trevligt inslag när det samlas så många ungdomar och en del av dem inte sköter sig.

På plats genomförde polisen kontroller och flygande besiktning av fordonen. Och det utfärdades även en del böter.

– Vi tog ett fordon i beslag och det var på grund av att det inte var trafiksäkert. Det var en som körde fast den inte hade rätt att köra så det skrevs en anmälan om olovlig körning. Det blev även en del utfärdade böter om nedskräpning, säger Martin Gunnarsson och fortsätter:

– Sedan var det mycket samtal med de här ungdomarna. Alla missköter sig inte så klart men det finns vissa som inte visar respekt utan spelar väldigt hög musik eller gasar runt och stör de som bor i närheten.

Vad tror ni att den här insatsen kommer ha för effekt?

– Det räcker inte med att vi åker dit en fredag utan vi måste fortsätta. Det räcker inte med en insats. Det här är en del i den lokala problembilden som vi behöver jobba med. Även om det förekommer grövre våld så kan vi inte släppa allt annat utan det här är också prioriterat. Vi har fått indikationer från boende som undrar om de ens kan bo kvar på grund av det här. Det är allvarligt. Ställer man upp en bil, med extrem högtalarutrustning och en bas som dunkar så att de som bor i närheten knappt kan vara i hemmet, då är det ett brott. Jag har full förståelse för de boende så det här ska vi verkligen jobba med.

Hur ska man göra som närboende om det är en kväll eller natt när det låter väldigt mycket?

– Man ska ringa 11414 och har vi möjlighet att åka så gör vi det. Sedan görs det alltid en bedömning, det kan vara andra brott som vi måste prioritera men det här är viktigt också. Folk ska kunna bo i sina områden.

Vad kan det få för konsekvenser för en ungdom att få en anmälan om olovlig körning till exempel?

– Om man inte har körkort så kan det bli svårare att få lämplighetsintyget. Och har man körkort kan man bli av med det. Sedan böter då förstås. Många av de här ungdomarna är motorintresserade och det är en stor grej för dem att få köra bil så man får hoppas att de inser att det här kan påverka deras möjligheter. 

Vad skulle du vilja säga till ungdomarnas föräldrar?

– Jag skulle vilja att man har lite mer koll, är mer intresserade och kanske åker dit och tittar. Sedan hoppas jag att de förstår allvaret om man bli anmäld och vad det kan påverka gällande körkort, böter och brottsregister. Samtala med era ungdomar, ungdomarna kanske tycker att det är en rolig grej men det påverkar andra.

Om problemen kvarstår väntar fler liknande polisinsatser.

– Vi nöjer oss inte med den här insatsen. Om det här fortsätter kommer det bli fler insatser, säger Martin Gunnarsson.

Böter och spärrtid

Här är några exempel på trafikbrott/förseelser kopplat till a-traktorer som, förutom böter, kan ge en spärrtid på körkort/körkortstillstånd i upp till sex månader:

• Olovlig körning: kört en a-traktor fortare än 30 km/h

• Vårdslöshet i trafik - t.ex. sladdat runt i en rondell

• Onödig och störande körning i bostadsbebyggelse/Förargelseväckande beteende/Ofredande - t.ex. åker runt och spelar hög musik i bostadsbebyggelse

Blir man rapporterad för detta hamnar man i belastningsregistret.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!