I förra veckan tog polisen beslut om att inleda en insats med anledning av den senaste tidens skjutvapenvåld i Eskilstuna.
– Insatsen syftar till att förebygga ytterligare grova våldsbrott och har påbörjats för att kunna hitta misstänkta gärningspersoner även till tidigare skjutningar i Eskilstuna. Vi vill på det här sättet kraftsamla inom alla delar av den polisiära kärnverksamheten för att spåra upp och lagföra personer som är en del av den organiserade brottsligheten i Eskilstuna och som vi misstänker står bakom mycket av det här skjutvapenvåldet som har försiggått.
Det sade Johan Levin, som leder insatsen, på fredagens presskonferens.
– Vi ser väldigt positivt på den start vi har fått.
På presskonferensen kunde polisen nämligen presentera resultat. En 17-åring har nu häktats misstänkt för mord och grovt vapenbrott i samband med måndagens mord. Men man har även gjort en rad beslag.
– Lokalpolisområdet tillsammans med utredningssektionen har gjort och kommer göra goda framsteg. Bland annat har 14 handeldvapen och därtill narkotika tagits i beslag, säger Oscar Nissfolk, biträdande chef för lokalpolisområde Eskilstuna.
Vapenfynden har dels gjorts i lägenheter men även i terräng och i offentliga miljöer så som parker.
– Det handlar om små lätta vapen som är lätta att frakta med sig och även lätta att gömma undan, säger Oscar Nissfolk.
Vapnen behöver finnas nära till hands så att de snabbt kan användas om de skulle behövas berättar Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland.
– Min erfarenhet är att när vi ser unga män som befinner sig i konflikter så finns det ett starkt behov av att ha vapen nära till hands. Detta är för att man är rädd för sitt eget liv och vill kunna agera snabbt, dels om man själv blir påskjuten eller om den personen man är ute efter dyker upp. I den här konflikten letar man efter varandra kontinuerligt. Och det gör att skjutningarna sker på andra platser än där de vanligtvis hänger. Då gör man så att man antingen har en person på en elscooter som bär vapnet åt en eller så har man vapnet gömt i allmänna utrymmen eller i parker. Vi letar kontinuerligt efter vapen och det har gett resultat, säger han.
Hur går det att koppla de här vapnen till en gärningsperson eller en händelse?
– Vi jobbar såklart med en helhetsanalys. Vi har sett på en nationell nivå tidigare att det ofta är så att samma vapen används flera gånger och det bygger på att man är osäker på brukbarheten på vissa vapen. Man vill gärna använda samma vapen för då är man trygg med att det funkar. Vi håller på med den analysen.
Att narkotika tagits i beslag är inte enbart positivt berättar Oscar Nissfolk.
– Jag har inga specifika uppgifter på mängderna i beslagen men det är så pass mycket att det är värt att nämna i sammanhanget. När vi når framgång i narkotikaarbetet försvårar vi deras möjligheter att sälja. Vilket i sin tur skapar skulder vilket kan bidra i konflikten. Men vi jobbar proaktivt med att få bort så mycket narkotika som möjligt ute bland medborgarna.
Polisens resurser har nu organiserats om för att kraftsamla mot skjutvapenvåldet.
– Sett till mängden skjutningar så har jag beslutat om en särskild organisering inom min utredningssektion. Vi har nu organiserat om enheten för grova brott och vi har tagit ett helhetsgrepp om det här skjutvapenvåldet. De utreds nu under en och samma ledning med en särskild resurs. Resursen på grova brott är sedan tidigare utökad med resurser från övriga polisområdet. Nu kommer vi även öka den med resurser från övriga regionen, säger Christoffer Bohman.
– Vi har en bra överblick över den organiserade brottsligheten. Vi har god samverkan med underrättelsetjänsten och vi har framförallt väldigt bra arbetsmetoder. Det är runt de här som vi nu ska kraftsamla. Då har vi alla förutsättningar att kunna lyckas i den här insatsen. Det här är inte en insats som sträcker sig över en vecka utan det här är en insats som kommer att pågå så länge det behövs för att kunna få ett grepp om den här brottsligheten, säger Johan Levin.