Kvinna lurad på pengar – fick dator beslagtagen

En Eskilstunakvinna i 85-årsåldern trodde att hon fått virus på datorn och blev lurad på 8 500 kronor. Nu har hennes dator fört polisen ett steg närmare lösningen på en omfattande bedrägerihärva. "Vi har några konkreta personer i kikaren", säger Øyvind Eide, cybersamordnare hos polisen region öst.

Øyvind Eide är cybersamordnare hos polisen och leder jakten på bedragarna som döljer sig bakom falsk teknisk support.

Øyvind Eide är cybersamordnare hos polisen och leder jakten på bedragarna som döljer sig bakom falsk teknisk support.

Foto: Polisen/Lise Åserud/Henrik Montgomery/TT

Eskilstuna2023-03-18 07:51

En liten ruta poppar upp i nedre hörnet på skärmen med en varning om att datorn är utsatt för virus. Det är det första steget i en bedrägeriform som får allt starkare fäste runt om i landet. Det blev en 85-årig kvinna i Eskilstuna varse om i slutet på februari. Hon fick virusvarningen och ringde det nummer som stod i rutan.

– De ska ha varit så trevliga, hon blev kopplad till olika kvinnor som presenterade sig med namn. Alla var så trevliga och hjälpsamma. Hela förloppet pågick i flera timmar, säger dottern till den drabbade kvinnan.

Till slut fick en man tillgång till kvinnans skärm via teamviewer, en programvara som är framtagen för underhåll av datorer och andra enheter via fjärråtkomst.

– Vad han gjorde där vet vi ju inte, men någonting gjorde han och sedan skulle det betalas, säger dottern.

undefined
En kvinna i 85-årsåldern blev i slutet på februari lurad på 8 500 kronor av en bedragare som utgav sig för att erbjuda henne teknisk support.

85-åringen gick med på att teckna ett falskt avtal på virusskydd i tre år. Det skulle kosta henne omkring 5 000 kronor, men bedragarna drog 8 500 kronor från hennes konto. 

Kvinnan var övertygad om att det handlade om riktigt tekniskt support, det var först när hon nämnde det för sin dotter som hon fick klart för sig vad hon utsatts för.

– Jag hatar verkligen de här personerna som slår mot de svagaste. Det som sticker ut är att de är så trevliga och säljtränade. De är artiga och har svenska namn. Gamla har nog ofta en bild av bedragare som främmande läskiga typer, säger dottern.

Hur överföringen gick till vet inte dottern, men när hon fick reda på vad som hade hänt polisanmälde de händelsen, spärrades alla 85-åringens konton och lämnade in datorn till en datafirma för att rensas. Vilket aldrig gjordes, innan dess blev dottern kontaktad av polisens regionala cyberbrottscentrum i Linköping.

– När det kommer in anmälningar av den här sorten är det intressant för oss att undersöka datorerna och se vad det är som har hänt och hur långt de (bedragarna) har kommit, säger Øyvind Eide.

undefined
Øyvind Eide, cybersamordnare, samordnare för digital bevisning samt förundersökningsledare när det gäller komplexa cyberbrott hos polisen i region öst.

Han är cybersamordnare, samordnare för digital bevisning samt förundersökningsledare när det gäller komplexa cyberbrott hos polisen i region öst. Øyvind Eide beskriver fallet med 85-åringen i Eskilstuna som en bit i ett nationellt pussel av bedrägerier förklädda som teknisk support. Ett internationellt fenomen som fått namnet tech support scam.

 – Det pågår i många länder och det är flera aktörer som håller på. De kan sitta var som helst, vi har fått in ett flertal anmälningar i både Sörmland och region öst, säger Øyvind Eide.

Bedrägeriet mot Eskilstunakvinnan följer ett tydligt mönster där någon som utger sig för att vara en legitim datasupport skapar förtroende och får den drabbade att gå med på en skärmdelning, ett förfarande som en seriös aktör aldrig använder sig av. En falsk virussökning syns ofta på skärmen samtidigt som bedragaren har tagit över kommandot över datorn.

– I värsta fall kan de installera programvara som kan fiska upp lösenord och kontouppgifter, säger Øyvind Eide.

Hur det går till när rutan med virusmeddelandet dyker upp på skärmen försöker polisen få överblick över. Enligt Øyvind Eide tror de sig veta hur det går till. Han kan säga så mycket som att det på något sätt är kopplat till webbläsaren.

– Råkar man ut för det ska man starta om datorn, dra ut internetsladden eller starta om routern, säger Øyvind Eide.

undefined
Varningarna om virus som kan poppa upp på din skärm kommer aldrig från legitima aktörer, menar Øyvind Eide hos polisen. Om en sådan varning dyker upp ska du stänga av datorn och dra ur din internetsladd.

Han vill inte prata ingående om det enskilda fallet rörande den 85-åriga kvinnan, mer än att de spår som hittades på hennes dator var till hjälp i den kartläggning som har pågått sedan i november. Polisen försöker reda ut om fallen pekar mot någon enskild aktör och hur offren väljs ut.

Att man som drabbad snabbt vill få sin dator rensad har Øyvind Eide förståelse för. Men han trycker på vikten av att polisen får möjlighet att analysera datorerna hos de som utsatts i jakten på bedragarna. De spår som hittills hittats har varit till stor hjälp.

– Vi kan inte säga så mycket mer just nu, det är tidigt i utredingen mot den här grupperingen. Men vi har några konkreta personer i kikaren, säger Øyvind Eide.

Hur nära är ni att faktiskt fånga in någon?

– Exakt hur vi ligger till i tid är svårt att säga, men vi jobbar aktivt med problematiken. 

Øyvind Eide ser det förebyggande arbetet som det viktigaste, att så få som möjligt drabbas av falsk teknisk support.

Falsk teknisk support

Bedrägerier med falsk teknisk support är ett branschomfattande problem där bedragare använder skrämseltaktik för att lura dig till onödig teknisk support för att eventuellt åtgärda problem med enheten eller programvaran som inte finns.

I bästa fall försöker bedragarna få dig att betala dem för att "åtgärda" ett obefintligt problem med din enhet eller programvara. I värsta fall försöker de stjäla din personliga eller ekonomiska information.

Källa: Microsoft

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!